+ Gasztro

A szeszes italok kultúrája

szeszes italok

A szeszes italok fogyasztása megosztja az emberek véleményét. Vannak, akik káros mivoltuk miatt alapvetően elutasítják, vannak, akik mértéktelen módon fogyasztják őket. Mint mindenben, ebben a kérdésben is érvényes a horatiusi “arany középút”, azaz a mértéktartás filozófiája, vagyis mértékletesen fogyasztva nem károsak, hanem akár jótékony hatással is lehetnek a szervezetre.

A minőségi borok fogyasztása

Ha a szakemberek borról beszélnek, a minőségi borokat értik a fogalom alatt. A bor a szőlő cukortartalmának alkohollá alakulásával jön létre megfelelő körülmények között. A fő alkotóelemein kívül díszítő ízeket is tartalmaz, amelyek úgymond aromát adnak a bor savak és alkohol alkotta gerincének. Egy ízletes kacsapecsenyéhez jól illik egy pohár filigránabb vörösbor, ami még az egészségünkre is jótékony hatással van.

Ha szeretnénk megismerni a legjobb magyar bortermelőket, érdemes elolvasnunk a Mai-Könyv.hu webáruházban online megrendelhető Borászok – Magyarország TOP 40 bortermelője című kiadványt. Ha a borvidékekről, a borkóstolási szokásokról szeretnénk többet megtudni, a Kis magyar borsznobkalauz című könyvet vegyük a kezünkbe. A szerzők, Fejérváry Gergely és P. Szathmári István olvasmányos stílusban kalauzolnak minket a borkultúra különleges tájain.

Sör: a férfiak nagy kedvence

Melyik férfi szeretne meginni egy korsó hideg sört egy forró nyári délután, miközben éppen a kedvenc focimeccsét nézi? Persze a sör márkája is számít, hiszen mindenki más márkát kedvel leginkább. Bihari Zoltán Miénk ez a sör című művében 65 hazai sörfőzdét mutat be az olvasóknak. A téma iránt érdeklődőknek Wolfgang Vogel Házi sörfőzés című kiadványa is hasznos információkkal szolgálhat. Bart Dániel pedig arról írja Az arany folyam című művét, hogy a sörnek is van életrajza. Ez a sörtörténeti alkotás olyan izgalmas, mint egy történelmi krimi, és olyan alapos, mint egy gasztronómiai szakkönyv.

Házi szeszfőzés praktikái

Az utóbbi években egyre népszerűbb lett a házi szeszfőzés, hiszen meghatározott mennyiségig legális tevékenységgé vált. A jó minőségű magyar pálinkának nincs párja, állítják a téma hazai szakértők, ugyanakkor a röviditalok királyának általában a whiskyt tartják. Dr. Panyik Gáborné A pálinkafőzés – Ágyas pálinka és likőr készítése című könyvében a jelenleg érvényben lévő rendeletekkel kiegészítve mutatja be a kitűnő minőségű pálinka készítésének gyakorlati tudnivalóit.

Kovács Dávid Gábor Whisky zsebkönyv című kiadványából megtudhatjuk, hogyan készül ez a különleges ital, hányféle whiskykészítési hagyomány létezik, és azt is, hogyan tanácsos fogyasztani. Ennek a nemes italnak a fogyasztása ugyanis kezdőknek és haladóknak nem egyforma mértékben javasolt.

Amennyiben a szeszes italok történetéről, fajtáiról, fogyasztási szokásairól vagy éppen a szeszfőzésről olvasmányos, érdekes kiadványokat keres, érdemes körülnéznie a Mai-Könyv.hu webáruház kínálatában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top