+ Zene

Vajda Gergely a világ legjobb operazenekarában debütál

vajda gergely

Vajda Gergely 2022/23-as évadban a Staatskapelle Dresden, a Chicago Sinfonietta, és a kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia élén debütál.

Keresés a weben

A Drezdai Staatskapelle zenekar Aufführungsabend sorozatában debütál január 26-án Vajda Gergely karmester a németországi Semperoper színpadán.

Vajda Gergely Wolfgang Amadeus Mozart két szimfóniáját, Karl Amadeus Hartmann Concerto funebre című hegedűversenyét és egy Ligeti-művet vezényel. Az esten közreműködik Lukas Stepp hegedűművész.

A hangverseny Ligeti György emlékére a 100 éve született mester Concert Romanesc című, 1951-es zenekari művével zárul – közölte a karmester.

Vajda Gergely karmester, zeneszerző és klarinétművész a Huntsville Symphony Orchestra (Alabama, USA) zeneigazgatója, a szombathelyi Savaria Szimfonikusok vezető karmestere, az UMZE újzenei együttes művészeti vezetője, az Eötvös Péter Alapítvány programigazgatója, mesterkurzusainak professzora, 2021 és 2023 között a francia Ars Nova kortárszenei együttes rezidens művésze. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának vezetőkarmestere, majd állandó vendégkarmestere, aki betöltötte a Nemzetközi Armel Operaverseny és Fesztivál művészeti vezetői pozícióját is.

Vezényelte már többek között a Frankfurti Rádiózenekart, a Montreal-, a Toronto és a Seattle Symphony-t, a Saint Paul Chamber Orchestrát, a Los Angeles Philharmonic újzenei együttesét, az Ensemble Intercontemporain-t és a Klangforum Wient. Operakarmesterként többször fellépett a Montreal-, és az Atlanta Opera társulatával, a Staatsoper Hamburg és a Magyar Állami Operaház produkcióiban is – olvasható a művész honlapján.

A 2022/23-as évadban a Staatskapelle Dresden, a Chicago Sinfonietta, és a kolozsvári Transilvania Állami Filharmónia élén debütál, valamint színpadra lép egyebek mellett a kanadai Vancouverben és több franciaországi hangversenyhelyszínen.

A Staatskapelle Dresden a világ egyik legrégebbi és leghagyományosabb zenekara. A zenekart (akkori nevén Dresdner Hofkapelle) Móric szász herceg alapította 1548-ban, első karnagya 1554-ig Johann Walter volt. A későbbiekben olyan zeneszerzők járultak hozzá a Staatskapelle stílusának kialakításához, mint Schütz, Hasse, Bach, Naumann, Paer vagy Morlacchi.

A zenekar élén 1817 és 1826 között Carl Maria von Weber állt, néhány évvel később utóda, Richard Wagner a “csodahárfa” nevet adta az együttesnek. Richard Strauss “a világ legjobb operazenekarának” nevezte, Beethoven pedig feljegyezte róla, hogy “a drezdai Hofkapelle a legjobb Európában”.

A Staatskapelle a 2023/2024-es évadban ünnepli fennállásának 475. évfordulóját, a zenekar vezető karmestere a 2012/2013-as évad óta Christian Thielemann.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top