+ Zene

Borisz Grebenscsikov, az orosz rocksztár szórakoztatja a magyar közönséget

Borisz Grebenscsikov

Borisz Grebenscsikov nem csak zenél, verseket is ír, és jó kapcsolatban állt több világsztárral, köztük David Bowie-val.

Az orosz rockzene egyik ikonikus alakja, Borisz Grebenscsikov ad koncertet a fővárosi Akvárium Klubban január 23-án.

Az ukrajnai háború miatt Grebenscsikov zenekara, az Akvarium leállította élő koncertjeit. Így jött létre a BG+ akusztikus formáció, amely Budapesten is fellép – közölték a szervezők csütörtökön.

Az 1953-ban született Borisz Grebenscsikov az egykori szovjet és orosz rockzenei élet meghatározó alakja, élő legendája. 1972-ben alakult meg Akvarium nevű zenekara, egyike annak a négy leningrádi formációnak, amelynek zenéje az Egyesült Államokba is eljutott, egy Red Wave (Vörös hullám) című válogatáslemez kiadásával. Az Akvarium zenekar nevéhez köthető például a Gorod zolotoj (Aranyváros) című sláger.

Az azóta is aktív Grebenscsikov egyik nagy hatást keltő közelmúltbéli, Face to Face című dalában Dave Stewart (Eurythmics), Stevie Nicks (Fleetwood Mac) és az ukrán Serhiy Babkin közreműködésével hívta fel a figyelmet Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezésére, a UNITED24-re.

Grebenscsikov nem csak zenél, verseket is ír, és jó kapcsolatban állt több világsztárral, köztük David Bowie-val. Segítette Viktor Coj pályafutását is, akinek később Kino nevű zenekara írta meg a Peremen (Változásokat) című dalt, amely a közelmúlt fehérorosz ellenállási mozgalmainak egyfajta himnuszává vált.

A BG+ formáció első koncertje tavaly márciusban a londoni Troubadour klubban volt, ahol az ötvenes években az angol folk született, majd a hatvanasok elején olyan előadók léptek fel, mint Bob Dylan vagy az akkor még ismeretlen Paul Simon, később Jimi Hendrix.

Az együttes világkörüli turnéja keretén belül lép fel január 23-án a budapesti Akvárium Klubban, ahol az ülőhelyekkel berendezett Nagyhallban játszanak. A bevétel egy részét Ukrajnába szánt orvosi felszerelésre fordítják.

A felállás koncertről koncertre változik, de a mag változatlan: Borisz Grebenscsikov (gitár, ének), Alekszandr Tyitov (basszusgitár), Konstantyin Tumanov (billentyűs hangszerek), Brian Finnegan (fuvola). Egyes koncerteken csatlakozik hozzájuk Liam Bradley és Gleb Grebenscsikov ütőhangszeres, valamint Andrej Szurotgyinov hegedűs.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top