+ Történelem

Hihetetlen kincsre bukkantak a gyerekek egy kiránduláson

skarabeusz

A skarabeusz pecsétek ganajtúró bogarat formáznak. Az ókori egyiptomiak a teremtés és az újjászületés megtestesülését látták benne.

Keresés a weben

Több mint 3000 éves skarabeusz pecsétnyomót találtak egy régészeti oktató-kiránduláson Izrael központi részét, Tel-Aviv szomszédságában – jelentette a Maárív című újság hírportálja.

Egy iskolai túrán került napvilágra az értékes lelet, ugyanis a Tel Aviv melletti Azúr város Rabinról elnevezett iskolájában már harmadik éve tartanak kirándulásokat a nyolcadikosoknak az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakembereinek vezetésével, hogy megismertessék a város lakóit helyi örökségükkel.

“Sétáltunk a terepen. Először egy homokba dobott játéknak tűnt. De egy belső hang azt súgta, hogy vegyem fel, és fordítsam meg. És rácsodálkoztam: ez egy skarabeusz, igazán tiszta metszettel, minden régészetrajongó álma. A tanulók nagyon fellelkesedtek”

– mesélte a leletet megtaláló, a gyerekek régészeti kirándulását vezető Gilad Stern, a IAA oktatási központjának munkatársa.

“A skarabeusz pecsétek ganajtúró bogarat formáznak. Az ókori egyiptomiak a teremtés és az újjászületés megtestesülését látták a magánál kétszer nagyobb trágyagolyót görgető kis bogárban – hasonlóan a Teremtő Isten cselekedetéhez”

– mesélte a lapnak Amir Golani az IAA bronzkor-szakértője.

“A skarabeuszt aláírásokhoz használták pecsétként, a hatalom és a státusz szimbóluma volt. Néha láncba vagy gyűrűbe helyezték a kékeszöld bevonatú cseréptárgyat. Talán kiesett egy tekintélyes ember kezéből, vagy szándékosan temették el a földbe más tárgyakkal együtt, és több ezer év után  felszínre került”

– tette hozzá.

A pecsét valószínűleg egy helyi uralkodó legitimációjának jelenetét ábrázolja. Alsó, lapos részén egy széken ülő alak, előtte pedig egy álló alak látható, aki  karját az ülő feje fölé emeli. Az álló alak megnyúlt feje az egyiptomi fáraó koronáját jelezheti: talán a fáraó nevében éppen egy helyi kánaáni uralkodót ruház fel hatalommal.

A késő bronzkorban, a Kr. e. 2. évezredben Izrael földjén a helyi kánaáni uralkodók egyiptomi politikai és kulturális uralom alatt éltek, mely ellen olykor fellázadtak. A skarabeusz jellegzetes egyiptomi jelkép, de Egyiptom határain kívül is elterjedt ebben a korban.

Izraelben több száz került a skarabeusszal díszített tárgyakból, főleg sírokból. Többet Egyiptomból hoztak, de sokat egyiptomi hatásra Izraelben készítettek helyi művészek. Az Azúrban frissen megtalált darab a szakemberek szerint szintén helyi kézműves munkája lehet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top