+ Film

Nyersanyag – miről szólhat ez a film?

Nyersanyag

A Nyersanyag rendezője: Ha egy mondatban kellene összefoglalnom: arról szól, hogy mi a siker ára, és kinek kell azt megfizetni

Boross Martin, Dér Zsolt és Mészáros Blanka (fotó: NYERSANYAG, Bartha Máté)

Nyersanyag címmel készül Boross Martin első nagyjátékfilmje, a forgatókönyvet Szántó Fanni, a Külön falka díjnyertes forgatókönyvírója és Boross Martin közösen írták. Az alkotók szatirikus társadalmi drámaként jellemzik a történetet, amely egy filmes stáb és egy zsákfalu lakóinak együttműködéséről és az azt beárnyékoló titokról mesél.

A film főszerepeiben Dér Zsolt, Pál András, Mészáros Blanka, Baki Dániel, Tankó Erika, valamint Szabó Stefi láthatóak. A film Bálint Dániel és Becsey Kristóf operatőri munkájával készül.

A Nyersanyag egy budapesti filmes stáb történetét meséli el, akik közösségépítő workshopot tartanak egy falu fiataljainak. Ottlétük során titokra derül fény a nagyhírű uborkafarmről, ami arra utal, hogy a polgármester elnyomásban tartja a falubelieket. Az esetről kirobbanó sikerű leleplező dokumentumfilmet forgatnak, ami azonban éket ver a falu ártatlan lakói közé…

A hivatásos színészek mellett számos amatőr és gyerekszereplő is feltűnik a filmben, a helyi lakosok szerepeiben.

“Ha egy mondatban kellene összefoglalnom: arról szól, hogy mi a siker ára, és kinek kell azt megfizetni. Egy szimbolikus párharc áll a film középpontjában: egy polgármester, aki visszaél a hatalmával, miközben egy prosperáló közösséget is épít és egy filmrendező, aki kihasználja a belevetett bizalmát, ellentmondásos módszerekkel beavatkozik a helyiek életébe annak reményében, hogy nyilvánosságot szerezzen egy ügynek.

Történetünk szereplői ugyanolyan komplex emberi és közösségi útvesztőben találják magukat, mint amiben manapság a társadalmunk áll tanácstalanul és tétlenül: a privilegizált városiak és a mélyszegénységben élő falusiak közt tátongó szakadékban. Erre a bizonyos szakadékra mostanában nagyobb figyelem fordul, ez nagy felelősséggel is jár nekünk alkotóknak.”

– nyilatkozta a készülő filmről Boross Martin rendező.

A film egy fiktív faluban, Pusztaszomajon játszódik. A legfontosabb helyszíneknek öt Somogy megyei település ad otthont: Somogyszentpál, Gadány, Kelevíz, a somogyvámosi Krisna-völgy, valamint Somogyzsitfa; de vannak budapesti és külföldi helyszínek is.

A Nyersanyag látványtervezője Fekete Anna, jelmeztervezője Mák Petra, zeneszerzője Bartha Márk.

A Nyersanyag c. film a Filmfabriq és az elsőfilmes Boross Martin színházi társulata, a STEREO AKT gyártásában készül (producerek: Osváth Gábor és Mayer Dániel), a koprodukciós valamint kamera- és lámpa partner pedig a Kraft Rental (társproducerek: Grüll Péter, Juhász András, Mártonffy Zoltán).

Boross Martin Junior Prima díjas rendező, 2013. óta a STEREO AKT színházi társulat vezetője. Eddig készült 20 színházi előadása 11 ország 36 városában került bemutatásra. 2017. óta foglalkozik filmezéssel is. Eddig a Remake_Bodony (2017) c. dokumentumfilm, valamint a Kelet-európai randevú (2020) és a Promenád (2021) c. rövidfilmek fűződnek a nevéhez.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top