+ Életmód

Online munka – az álláskeresés jelene és jövője

Egy online munka mindenképpen magában hordozza annak lehetőségét, hogy a feladatokat otthon, távmunkában is elvégezhessük.

A jelenlét mögött

A munkaerőpiac jelenkori tendenciái is azt mutatják, hogy a jövő a távmunkáé, az online is végezhető feladatköröké. A technológiai környezet folyamatos fejlődésével ez egyáltalán nem légből kapott elképzelés. Mire lehet alkalmas az online tér, ha munkavégzésről van szó? Gyakorlatilag bármire.

online munka

Az online munka mára kifejezetten népszerűnek számít

Egy munkahellyel kapcsolatban mindenkinek megvannak a saját, jól bejáratott prekoncepciói és elképzelései. Ezek vonatkozhatnak a munkavégzés jellegére, a feladatokra, a munkakör flexibilitására és még sorolhatnánk. A nyugati cégekbe való egyre határozottabb begyűrűzésére és az elmúlt évek járványhelyzetére való tekintettel, a szempontok között már határozottan megjelent a jelenléti munka és az online munka közötti különbségtétel. Egy munka értelemszerűen akkor is lehet online, ha az irodában végezzük, ám az online munka sokszor egyben távmunkát is jelent, hiszen a feladat elvégzése bárhonnan megoldható.

A tendenciák pedig azt mutatják, hogy egyre több munka végezhető online formában, melyek így értelemszerűen nem kívánnak napi 8 órás irodai jelenlétet. A technológia fejlődésével egyre többek számára adatik meg a lehetőség arra, hogy saját notebookkal, technikai eszközökkel végezzék a munkát, a szélessávú internetkapcsolat pedig szinte minden háztartás sajátja. Sok esetben pedig akár a cégek is biztosítják a szükséges eszközöket. A munkavállalói igények és a munkáltatói lehetőségek egyre inkább ebben a fókuszpontban képesek találkozni, így a jelenléti munka várhatóan sok helyen még inkább tárrébe szorul majd. Kérdés, hogy ez okoz-e problémákat a munkavégzés minőségét illetően.

Fegyelem – figyelem

Az online munka esetében a munkáltatók nagyfokú bizalomról tesznek tanúbizonyságot. A munkavégzést teljes mértékben a munkavállalóra bízzák, feltételezve azt, hogy az otthoni körülmények között is kifogástalanul elvégzésre kerül. Jó esetben a dolgozó erre motivált is, hiszen úgy érezheti, hogy a munkáltató igyekszik haladni a korral és a munkavállói igényekkel. Ennek értelmében a saját jól megfontolt érdeke is, hogy az online munka során is legalább olyan minőségű munkát végezzen, mintha ugyanezt az irodában tenné, hivatalosan kontrollált környezetben. Tekintve, hogy a technológiai feltételeknek eleve rendelkezésre kell állniuk az online munkavégzéshez, ez elsősorban a munkavállaló önkontrollján és lelkiismeretén múlik.

Mivel a jól ismert otthoni környezet sok esetben nem serkenti, hanem csökkenti a figyelmet, mindenképpen érdemes lehet időt hagyni arra, hogy a munkavállaló belerázódjon ebbe a formátumba. Sok helyen valósul meg például hibrid munkavégzés, mely az online munka és a jelenléti munka valamilyen arányú keveréke. Ez a hibrid rendszer arra is jó lehet, hogy a munkáltató tapasztalatokat gyűjtsön az otthoni és az irodai munka minőségének különbségeiről. Ha a tapasztalatok kedvezőek, nagy eséllyel megoldható lesz a teljes távmunka is, amennyiben ez hosszabb távon is fenntartható minőséget jelent. Az online munkák tárháza pedig kifejezetten nagy, hiszen a technológia sok lehetőséget kínál.

online munka

A webshopok üzemeltetése jó példa az online végezhető munkákra

A világ hálójában

Bár egy online munka sokféle lehet, közös nevezőként mindenképpen megjelölhetjük azt, hogy a munkavégzés online területen, az online térben működik. Mára számos cég profilja is abszolút online, vagy legalábbis rendelkeznek ilyen szegmenssel. Legyen szó kereskedelemről, online marketingről és még sorolhatnánk. A különböző webshopok üzemeltetése és karbantartása igencsak fontos feladat, mely szintén az online térhez kötődik. Ugyanez működik marketing szempontból is, hiszen mára a hirdetési felületek zöme itt lelhető fel. Az online munkavégzés ilyen módon egy kifejezetten speciális terület, mely az elmúlt évtizedben harcolta ki és erősítette meg helyét a munkaerőpiacon.

Online munka persze irodából is végezhető, hiszen nem feltétlenül egyenlő a távmunka intézményével. Számos esetben előfordulhat, hogy a munkánk online történik, de a cég működése és mindennapi ügymenete megköveteli a teljes vagy részleges jelenlétet. Akárhogy is legyen, egy online munka mindenképpen magában hordozza annak lehetőségét, hogy a feladatokat otthon, távmunkában is elvégezhessük. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen jellegű munkakör hosszabb távú fennmaradása gyakorlatilag garantált, hiszen a jelenlétünk egyre határozottabban tolódik át az online felületekre.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top