+ Zene

Both Miklós projektje Európai Polgár díjat kapott

Both Miklós

A Both Miklós előadóművész, zeneszerző alapította az ukrajnai zenei folklórral foglalkozó Polyphony Projektet.

A Both Miklós előadóművész, zeneszerző alapította, az ukrajnai zenei folklórral foglalkozó Polyphony Projekt kapta idén az Európai Parlament Európai Polgár díját Magyarországon; a díjazott felterjesztője Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselője volt – tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.

Az EP tájékoztatása szerint a Polyphony Projekt az ukrajnai falvakban ma is fellelhető zenefolklór felkutatását, megőrzését és bemutatását tűzte ki céljául. A kezdeményezés internetes archívumaiban a többéves gyűjtőmunka eredményeként, magas technikai színvonalon rögzített dalok részletes leírással kiegészítve, különböző szempontok szerint rendezve találhatók meg. Az archívum a népzene iránt érdeklődő zenehallgatók és a kutatók érdeklődésére egyaránt számot tart.

Az Európai Parlament indoklása szerint a program rendkívüli módon járul hozzá az ukrajnai kulturális örökség megőrzéséhez, és ez – mint írták – a jelenlegi, háborús körülmények között különösen fontos. A program tökéletes példája annak, hogyan gazdagítja a zene Európa közös történelmét – emelték ki. A nemzeti kisebbségek közös európai örökséghez történő hozzájárulásának megőrzése összhangban van az Európai Polgár díj célkitűzéseivel.

Hölvényi György kiemelte: a kezdeményezés több ezer autentikus dallamot mentett meg a feledéstől és tett a nagyközönség számára élvezhetővé, kutathatóvá.

„Megmutatja, hogy a gyökereink ismerete és szeretete nem elválasztja az országokat egymástól, hanem összeköti”.

Az Európai Parlament 2008-ban alapított Európai Polgár díját olyan, kivételes teljesítményt nyújtó emberek vagy szervezetek kaphatják, akik/amelyek hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a kölcsönös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnökének vezetésével ülésező brüsszeli zsűri dönt a díjazottakról.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top