+ Képzőművészet

Élethű kopások a még realisztikusabb makettekért

makettezés

A makettezés egy alkotói, művészi folyamat, melynek elsődleges célja az öröm. Némi rutin és tapasztalat birtokában egyre könnyebb.

A festés egy sarkalatos pontja a makettezésnek, ahhoz azonban, hogy a valóságbeli példányhoz a lehető legjobban hasonlítson, gondolnunk kell a kopások és különféle behatások megjelenítésére.

Annyit biztosan állíthatunk, hogy mivel ez egy örömteli hobbi, elsődlegesen arra kell törekedni, hogy jól érezzük magunkat, és csak azután arra, hogy egyre jobban tökéletesítsük a megalkotott műveinket.

A makettezés céljai 

Elsőként azt érdemes tisztázni, hogy a makettezést szabadidős elfoglaltságként űzzük, vagy pedig versenyre készülünk. Esetleg másokat is szeretnénk beavatni ennek a csodálatos tevékenységnek a felszabadító világába.

Amikor már nem csupán az a cél, hogy létrehozzunk a gyártó előírásai alapján egy modellt, elkezdhetünk arra fókuszálni, hogy mitől lehetne még valóságosabb az adott makett. Ez leginkább a harci járműveknél és a munkagépeknél jelent látványos különbséget. Törekedni a pontos történelmi hűségre, és emellett az alkotói szabadság örömét is figyelembe véve komoly precizitás szükséges mindehhez. Kerülni érdemes a szélsőséges megoldásokat. Itt arra gondolunk, hogy a túlzásba vitt weathering folyamatok, melyek révén a kopásokat létrehozzuk, nem vezetnek kifogástalan eredményekhez.

A “kevesebb néha több” elvet betartva, követve az eredeti jármű karcolásait, kopásait, sérüléseit, de mindezt mértékkel, sokkal szebb hatásokat hozhatunk létre.

Kopások és környezeti behatások

Ahhoz, hogy egyre realisztikusabb maketteket alkothassunk, át kell gondolni az adott modell valóságbeli társának működését, annak minden funkcióját, a környezeti behatásait. Fontos tudni azt is, hogy teljesen sosem lesz ugyanolyan, mint az eredeti. Ennek fényében kell megtervezni az apró tökéletesítő megoldásokat és a megjeleníteni kívánt hatásokat.

Emellett szükségünk lesz olyan eszközökre, amelyekkel a legkönnyebben kivitelezhetjük az egész festési folyamatot. A Modellfutár oldalán speciális makettfestékek bőséges kínálatából válogathatunk, így az összes szükséges szín a rendelkezésünkre állhat, mielőtt nekilátunk a színezésnek. A kopásokhoz például elengedhetetlen egy barnás szín, mondjuk „csokoládé” árnyalat, a rozsdához narancsos szín, és ezek mellett az alapszínek világosabb változata is egy-egy világos folthoz.

A kopások létrejöttének háttere

A makettezés egy alkotói, művészi folyamat, melynek elsődleges célja az öröm. Némi rutin és tapasztalat birtokában egyre könnyebb megalkotni akár bonyolultabb harci gépeket is. A történelmi modellek csinosítgatása előtt érdemes átgondolni, hogy a működésük, használatuk során milyen igénybevételnek vannak kitéve. Másrészt a környezeti hatásokkal is számolni kell, ezeket ismerve sokkal egyszerűbbé válik a kopások kivitelezése, esetenként rozsda vagy sár megjelenítése az anyag függvényében.

Bátran próbáljunk ki új megoldásokat, idővel egyre szebb eredmények érhetők el. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy csak annyira legyünk kritikusak a munkánkkal szemben, ameddig az még örömet okoz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top