+ PR-cikk

Mi a teendő poszt-COVID szagláscsökkenés esetén?

poszt-COVID

A szaglás különösen fontos szerepet tölt be életünk során, amelynek zavarai jelentősen befolyásolják az életminőséget. Manapság egyre gyakoribb probléma a szaglászavar, hiszen rengetegen megtapasztalják a COVID-19 fertőzés következtében.

A szagláscsökkenés kellemetlen tünetei

A tünetei rendkívül sokfélék, ahogyan a megjelenési formái is igen változatosak. Olykor huzamosabb ideig tartó szagláshiánnyal is számolni kell, más esetekben gyengébb, vagy akár torz szaglásérzet is előfordulhat.

Bármelyikről is legyen szó, amennyiben a fertőzésből való gyógyulás után sem rendeződik, mindenképpen fontos specialistához fordulni! A CMC Déli Klinika szakorvosi vizsgálatai révén feltárhatók a problémák, amely lehetőséget teremt a fül-orr gégészeti terápiás lehetőségekre.

A koronavírus-fertőzésből felgyógyultak 50-70%-a tapasztalt szaglásvesztést, nagyrészt néhány nappal a megbetegedést követően. Ez pedig az ízérzékelést is befolyásolhatja, ami még tovább nehezíti a mindennapokat.

A betegségen átesettek javánál ez szerencsére pár hét után rendeződik, és spontán módon regenerálódik. Sajnos találkozni olyan esetekkel is, amelyeknél több hónap elteltével sem áll vissza a normális szaglás, sőt egyes betegek fél évvel később sem érzik tökéletesnek a szaglásukat. Előfordulhat kellemetlen szaglásérzet is a javulással egyidejűleg.

A kivizsgálás fontossága

Tartós, életminőséget jelentősen rontó panaszokkal célszerű bejelentkezni komplett fül-orr gégészeti kivizsgálásra. A szagláspanaszok okait egyedül így lehetséges feltárni, fontos az alapos kórtörténet, és a vizsgálatok elvégeztetése, melyhez hozzátartozhat a szűrőteszt, a melléküregek CT-vizsgálata, akár koponya MR is. A háttérben ugyanis alapbetegségek is állhatnak, továbbá ki kell zárni a komolyabb idegrendszeri megbetegedéseket. Esetenként allergológiai vizsgálatok is indokolttá válhatnak.

Amennyiben koronavírus-fertőzés után huzamosabb ideig észlehetők szaglásproblémák, haladéktalanul szakorvoshoz kell fordulni! A terápiás kezelések mielőbbi megkezdése döntő fontosságú. Többféle lehetőség is adott, amellyel segíthető a regeneráció.

A szaglászavar terápiás megoldásai 

Terápiás megoldást jelenthet a vitaminok, nyomelemek bevitele, az orrmosás, és a helyileg alkalmazott szteroidkezelés. Mindezek mellett segítséget nyújthat a szaglástréning, mely támogatja a szaglóhám, és a szaglópálya regenerációját.

A tréning megtanulásában a klinika specialistái készséggel segítenek. A módszer lényege, hogy rövid ideig tartó, intenzív stimuláció történik erőteljes illatok, illóolajok által. Ez pedig hatást gyakorol az érzékelősejtekre és a szaglóidegre egyaránt.

A sikeres eredményhez ajánlott 12 héten keresztül végezni a tréninget. Négy illatot célszerű alkalmazni, amelyek a következők: virágos-rózsa, gyümölcsös-citrom, fűszeres-szegfűszeg, és gyantás-eukaliptusz.

A szakorvosok természetesen segítenek kiválasztani a megfelelő kezelési módszert.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top