+ Irodalom

Áprilisi capriccio – Négy csinos nő egy este

Áprilisi capriccio

Feltámadás, újjászületés, megújulás, ujjongás, kikelet, költészet. Ezek a hívószavai az „Áprilisi capriccio” című összművészeti eseménynek.

„Áprilisi capriccio” címmel nyílik kiállítás a Magnet Házban, április 21-én, 18 órakor.

Feltámadás, újjászületés, megújulás, ujjongás, kikelet és költészet. Ezek a hívószavai az „Áprilisi capriccio” címet viselő összművészeti eseménynek, mely Húsvét, a magyar költészet napja és a művészet világnapja közelében, a Föld napjának előestéjén kínál alkalmat a művészeknek arra, hogy rácsodálkozzanak a természet pompájára, erejére és bölcsességére, hogy hálával és örömmel adózzanak a tavaszi ünnepkörnek. A címadó, Tóth Árpád vershez hűen a vidámság, a bolondozás és az életöröm is azok közé a hangulati minőségek közé tartoznak, amelyeket a résztvevők, képek, szavak, divat és zene segítségével szeretnének megidézni.

Lesz-Müllek Bernadett különböző textúrák elegyével, kevert technikákkal, a vászonra felvitt arany, kék és rózsás akrilrétegek használatával kutatja a szépség mibenlétét, igyekszik megmutatni az újjászületés antropológiáját. A kiállítás egyik főszereplője a három részes monumentális rezin alkotás, ami egy óriási kék-arany-gyöngyház achát szeletet ábrázol. Viola Szandra képekhez társított verseit olvashatjuk a tavasz üzeneteiként is, az életigenlő sorok maguk is erőteljes képek, metaforák, színek és hangulatok használatával bonyolódnak lírai párbeszédbe Lesz-Müllek Bernadett festményeivel. Az eseményen az érdeklődők Használt fényforrások című kötetének bemutatóján is részt vehetnek. Varga Liza ruhakölteményei segítségével kutatja a nőiesség misztériumát, vidám színek, lágy esésű anyagok és a klasszikus trendeket a friss ötletekkel ötvöző formavilággal igyekszik szórakoztatni és elbűvölni ruháinak viselőit és szemlélőit. Az esten legújabb, tavaszi-nyári kollekciója is bemutatásra kerül. A megnyitón Debussy, Brahms és Mozart örök klasszikusai csendülnek fel hegedűn és zongorán Szűcs Dóri és Horváth Kornél előadásában.

Az alkotók:

Áprilisi capriccioLesz-Müllek Bernadett:  Magyarországi  művészettörténész és PR kommunikáció szakos mesterdiplomáit követően tanulmányait Rómában művészeti- és kulturális menedzser területen bővítette. A Lesz-Müllek Art független művészeti stúdiót 2019-ben, a Közel-Keleten (Dhahran, Szaúd-Arábiai Királyság) álmodta és alapította meg a kortárs képzőművészetek népszerűsítésére. A művész és a stúdió több különböző művészeti show-n és kiállításon képviseltette magát a régióban, ahol számos díjat és helyezést elért. 2021-ben Bernadett áttette stúdiójának székhelyét Budapestre, változatlan küldetéssel.

A Lesz-Müllek Art festmények leginkább a modern, nonfiguratív absztrakt kategóriába sorolhatóak, ahol a főszerepet a színek és textúrák, valamint azok egymással alkotott harmóniája kapja. Különféle ecsetkezelési technikák, pigmentált alapanyagok, és modern absztrakt stílusok elegye jellemzi, ahol az eredmény mindig egyedi. Kész festmények mellett, speciális egyedi igényekhez szabott alkotásokat is készít, amikor kimondottan az adott tér paramétereit figyelembe véve, az enteriőrben fellelhető tónusok, árnyalatok is megjelenhetnek az alkotáson.

Áprilisi capriccioViola Szandra: a Pázmány Péter Katolikus Egyetem magyar-kommunikáció-filozófia-pedagógia szakán diplomázott. Első kötete 2008-ban jelent meg Léleksztriptíz, második 2014-ben Testreszabás, harmadik pedig 2020-ban Használt fényforrások címmel. 2013-ban ő képviselte hazánkat Bakuban, a 20 ország részvételével megrendezett Nemzetközi Költőnők Konferenciáján. Performanszaival, költészeti akcióival, valamint Testreszabás című kötetével,új, kísérleti műfajt teremtett, a testverselést. Szerkesztőként, a Poétikon című rádiós műsor vezetőjeként és kulturális újságíróként is tevékenykedik. Nevéhez köthető a verskarácsonyfa-állítás hagyománya és a Viselj verset! kampány: lemosható verstetoválásokkal,versékszerekkel, valamint irodalmi divatshow segítségével egyaránt népszerűsíti az irodalmat. 2012-ben és 2016-ban és 2021-ben NKA alkotói ösztöndíjat, 2020-ban Móricz Zsigmond alkotói ösztöndíjat nyert. 2021-ben elnyerte az Irodalmi Jelen Költészeti-díját és a József Attila Emlékhely szonettpárbajának közönségdíját. 2018 óta az Előretolt Helyőrség Íróakadémia hallgatója.

Áprilisi capriccioVarga Liza: divattervező, stylist, női szabó specialitása a színtípus szerinti ruhakészítés. Mindig is nagy álma volt, hogy olyan ruhákat tervezzen, amelyek minőségileg teszik szebbé a nők hétköznapjait. Már kislányként, a televízió előtt ülve, színésznők ruháit papírra vetve és tervezve, tudta, hogy a divatvilágban a helye. Ezzel a szenvedéllyel a stylist végezttség megszerzése után indította el 2 éve az önálló ruhamárkáját, a Lise the Brand-et. Számtalan nőnek segített megtalálni a stílus és az önmegvalósítás közötti utat. Szalai Szilvivel közösen megalapították a The Color Agency vállalkozásukat, ahol színtanácsadással egybekötött testalkatelemzéssel segítenek a nőknek, hogy az üzleti életben is és otthon is sikeresek, magabiztosak és vonzóak lehessenek. 2022 nyarán és őszén a Lise the Brand biztosítja majd a Miss Queen Hungary és a Fashion Diffusion Hungary divatbemutatójának ruháit.

 

 

Áprilisi capriccio

Szűcs Dóra: 7 éves kora óta hegedül. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium növendéke volt, a zene azóta is élete szerves része. Nagy hatással volt rá Debussy hangzásvilága és zenefilozófiája, miszerint „a zene célja a gyönyörködtetés”. Jelenleg keramikus mesterséget tanul.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top