+ Képzőművészet

A Morozov-gyűjteményből két oligarcha képét lefoglalták

Morozov

Egy párizsi múzeumban a Morozov-testvérek legendás impresszionista gyűjteményét bemutató kiállítása vasárnap ért véget.

Louis Vuitton Alapítvány épülete

A Morozov-testvérek legendás impresszionista gyűjteményét bemutató, egyedülálló párizsi tárlat után két kiállított festmény Franciaországban marad az ukrajnai háború miatt – jelentette be szombaton a francia kulturális tárca.

Az egyik festmény „addig marad Franciaországban, amíg a tulajdonosa, egy orosz oligarcha, vagyonára érvényesek (az uniós) befagyasztási intézkedések” – olvasható a közleményben, amely nem nevezte meg a tulajdonost.

Az AFP francia hírügynökség úgy értesült, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelálló Petr Avenről van szó. Az alkotás pedig P. P. Koncsalovszkij orosz festőművész egyik önarcképe.

Morozov

Margarita Morozova portréja, 1910

A másik, Margarita Morozova portréja, amelyet Valentyin Szerov orosz festő készített, az Ukrajnában található dnyiprói Szépművészeti Múzeum tulajdona. Ez a mű a közlemény szerint az ukrajnai hatóságok kérésére marad Franciaországban

„addig, amíg az ország helyzete nem teszi lehetővé a biztonságos hazaszállítást”.

Egy harmadik alkotás visszatartásának kérdését is vizsgálják a francia hatóságok, miután „olyan másik oligarchához köthető magánalapítvány tulajdonában van, aki a közelmúltban került fel a szankciós intézkedésekkel sújtott személyiségek listájára”. Az AFP hírügynökség szerint a Magma magánalapitványról szó, amely Vjacseszlav Kantoré.

A párizsi Louis Vuitton Alapítvány művészeti múzeumának a Morozov-testvérek legendás impresszionista gyűjteményét bemutató kiállítása vasárnap ért véget. A több orosz múzeum közt szétosztott gyűjteményben, mely először volt látható Oroszországon kívül, ráadásul egyesítve, a francia modern művészet emblematikus művei mellett az orosz avantgárd jelentős művészei, köztük Malevics és Szerov alkotásai is szerepeltek. A 200 művet bemutató kiállítás az eredeti tervek szerint február 22-ig tartott volna nyitva, de a tárlatot április 3-ig meghosszabbították.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top