+ Képzőművészet

Tiziano leghíresebb képe is a háború áldozata

tiziano

A Tiziano-kiállítás egyik leghíresebb darabja, a Fiatal nő tollas kalappal című festmény visszakerül Szentpétervárra.

Egy kiállításra kölcsönadott Tiziano- és egy Picasso-festményt is visszaszállítanak Oroszországba, miután a római kulturális tárca felfüggesztette a kétoldalú kulturális kapcsolatokat az ukrajnai háború miatt – közölték az érintett múzeumok csütörtökön.

A milánói Palazzo Reale királyi palotában látható Tiziano-kiállítás egyik leghíresebb darabja, a Fiatal nő tollas kalappal című festmény visszakerül Szentpétervárra, miután a tulajdonos Ermitázs-képtár visszakérte.

Domenico Piraina, a királyi palota igazgatója hangoztatta, hogy a festmény visszaküldése ellenére a június 5-ig nyitva tartó kiállítás nem szakad meg.

„A kultúrának védettnek kell lennie a háborútól, de nehéz időket élünk”

– jelentette ki.

A szintén milánói Gallerie d’Italiának 23 alkotást kell visszaszolgáltatnia több orosz múzeumnak, ahonnan a festményeket kölcsönkapták a Nagy utazás – Az olasz álom Velencétől Pompejig című kiállításra.

Ugyanígy visszatér Oroszországba a római Fendi-alapítványnál jelenleg kiállított Pablo Picasso-alkotás, a Fiatal nő is, amely első alkalommal volt látható Olaszországban.

Több festmény hagyja el Rovigo városát is, ahol a Roverella-palotában éppen Kandinszkij-kiállítás zajlik.

Az olasz sajtó új kulturális hidegháborúról írt, miután a kulturális tárcát vezető Dario Franceschini megerősítette a két ország közötti intézményes kulturális kapcsolatok felfüggesztését. Franceschini bejelentését követte az orosz múzeumok lépése, a kölcsönzött alkotások visszakérése.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top