+ Zene

Elhunyt Petró János

petró jános

A Savaria Szimfonikus Zenekar fájdalommal tudatta Petró János, egykori főzeneigazgatója halálát, aki harminc évig vezette az együttest.

A Savaria Szimfonikus Zenekar fájdalommal tudatta Petró János, egykori főzeneigazgatója halálát, aki harminc évig vezette az együttest, és március 7-én, életének nyolcvanötödik évében hunyt el.

Petró János Répceszemerén született 1937-ben. Ötéves korában kezdett zongorán tanulni. Zenei tanulmányait Szombathelyen, Győrben és Budapesten végezte. Zeneszerzőként a bécsi VIT Világversenyen 1958-ban, karmesterként 1962-ben Szombathelyen debütált. Ekkor alapította a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart, amelynek harminc évig karmestere és főzeneigazgatója volt.

Hízelgett nekem, hogy a szombathelyiek a Bartók Termet – mely a zsinagóga épületéből lett kialakítva – „Petrópolitannek” hívták – emlékezett vissza életrajzában arra a megbecsülésre, ami Szombathelyen övezte.

A Savaria Művészeti Hetek rendezvénysorozat művészeti igazgatójaként is tevékenykedett.

A Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyre helyezése után – ami szintén nevéhez fűződik – karmesteri asszisztense, vendégkarmestere lett, a Magyar Televízió által rendezett karmesterversenyek zsűrijének pedig állandó tagja.

Gyakran vezényelt külföldi zenekarokat is: Radio Television Orchestra (Dublin), Lawton Philharmonic Orchestra (Lawton), Johnstown Symphony (Johnston, Pa), és a Saint John Symphony Orchestra Kanadában. Állandó karmesterként vezényelt a Magyar Állami Operaházban, a Szlovák Filharmónia Zenekarnál (Pozsony), a Rádió és Televízió Zenekaránál (Ljubljana) és a Grazi Operaházban. A Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral vendégszerepelt Németországban, Csehszlovákiában, Romániában és a Szovjetunióban.

Számos új mű világpremierjét vezényelte, háromszor kapott Artisjus-díjat.

Több lemezfelvételt készített a Hungaroton – Budapest és a Presserecords – Ausztria részére. Liszt Ferenc- és Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjas, külföldi vezényléseinek eredményeként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. 2011. novemberében megkapta a Szombathely Kultúrájáért Életműdíjat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top