+ Természet

Betört a pékségbe az appennini barnamedve, befogták

A Juan Carrito becevű appennini barnamedve a Palena rezervátumba került, ahol folyamatosan figyelemmel kísérik.

fotó: unsplash
Keresés a weben

Befogták azt a veszélyeztetett appennini barnamedvét, amely betört egy pékségbe az olaszországi Abruzzo tartományban.

Juan Carritót, ahogy a közép-olaszországi Roccaraso falujának lakói elnevezték, egy “problémás állatoknak fenntartott” intézménybe vitték.

A veszélyeztetett appennini alfajhoz tartozó barnamedve december elején egy éjszaka betört egy pékségbe, és befalta a süteményeket. A kétéves medvét akkor befogták, nyugtatót kapott, majd Abruzzo, Lazio és Molise tartományok egy emberektől távol eső nemzeti parkjába került – írta hétfőn a The Guardian online kiadása.

Egy héttel később azonban visszatért Roccaraso síközpontba, ahol lefilmezték, amint a hóban egy rá támadó, harapdáló, ugató kutyát ráz le magáról.

Juan Carritót az elmúlt két évben többször is látták, amint az utcákon járkál és szökőkutakból iszik. Nemrég a vasútállomás közelében vették észre, vasárnap délután pedig csalival, valamint egy medvék befogására használt, úgynevezett csőcsapdával befogták.

Altató injekciót kapott, majd a Chieti megyei Palena medverezervátumba szállították. A rendőrség azt mondta, noha nehéz döntés volt, mégis be kellett fogni “magabiztos” viselkedése miatt, saját épsége érdekében.

“A beavatkozásra szükség volt, hogy a medvét megvédjük, távol tartsuk a veszélyes helyzetektől, és attól a környezettől, ahol túl régóta szinte csakis hulladékot evett”

– mondta Lucio Zazzara, az appenini barnamedvéknek otthont adó Maiella nemzeti park elnöke.

A Palena rezervátumban – ahol várhatóan csak átmenetileg lesz – Juan Carritót éjjel-nappal figyelemmel kísérik.

“Az a legfontosabb, hogy a vadonba való visszatérését segítsük” – tette hozzá Zazzara.

Több mint 600-an írták alá a medve befogása ellen tiltakozó petíciót.

“Juan Carrito sose bántott senkit”

– mondta Luii Liberatore helyi lakos, aki a kérelmet elindította.

Az appennini barnamedve súlyosan veszélyeztetett alfaj, az Appennini-hegység Abruzzo, Lazio és Molise tartományait átszelő erdeiben él.

A Természetvédelmi Világszövetség (WWF) olasz irodája 2019-ben arra hívta fel a figyelmet, hogy az alfajt a kihalás fenyegeti. Az elmúlt 25 évben a populáció megfogyatkozott, 63 százalékuk orvvadászat áldozata lett, vagy járművek ütötték el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top