+ PR-cikk

Így történjen a fuga eltávolítása

fuga

A csempék és egyéb hidegburkolt felületek közötti fugarétegek az idő előrehaladtával bizony elöregedhetnek, koszossá, olykor foltossá vagy repedezetté is válhatnak, nem is beszélve a penészrétegek csúnya és egészségtelen látványáról. A megtisztításukra léteznek remek házi praktikák, amelyekkel orvosolni lehet ezeket a gondokat valamennyire. Ideig-óráig megoldást jelenthet pár jó és könnyen beszerezhető szer – az ecet, a hypo vagy a szódabikarbóna -, ám nem mindig tartós az eredményük. Kaphatók speciális fugatisztító termékek is. Száz százalékos garancia azonban egyiknek a hatásosságára sincs.

Milyen lehetőségek vannak?

A JOSZERSZAM.com sok vágószerszáma között viszont olyan remek pengékre is rátalálhatsz, amelyekkel igazán hatékonyan és viszonylag gyorsan el lehet távolítani a fugát. No nem az egészet, hanem csak egy részt kell belőle kiszedni. Ennyi elegendő szokott lenni általában ahhoz, hogy a nem túl kellemesen kinéző összkép sokkal rendezettebb és higiénikusabb hatású lehessen.

Sokan próbálkoznak azzal, hogy valamilyen körforgós szerszámra fugaeltávolító szerszámot szerelnek vagy egy lengőfűrészre rögzítenek valamilyen fugaeltávolító pengét. Ezekkel a módszerekkel azonban érdemes óvatosan bánni, mert elég nagy károkat is előidézhetnek. Kicsorbulhatnak ezektől a csempe élei vagy – rosszabb esetben – akár még el is törhetik azokat.

A valóban működő, kipróbált módszer

Ha el szeretnéd kerülni, hogy hatalmas porfelhő keletkezzen a fuga eltávolítása közben, akkor gyorsan felejtsd el a fent említett körforgós eszközökkel való kísérletezgetést. Amúgy is rettenetesen lassan halad ezekkel a munka és magára a fuga eltávolítására aztán nem biztos, hogy tényleg nagyon sok időt szeretnél elpazarolni.

De ne ess kétségbe, van működő megoldás! A JOSZERSZAM.com a gyakorlatban is kipróbálta a saját módszerét és mindazoknak meleg szívvel ajánlja, akik el szeretnék távolítani a fugát a csempék vagy padlólapok közül. Ehhez nem kell más, mint rezgőszerszám, gyémántpengék (ha lehet) és kaparóbetétek. Persze a munkavédelem is fontos, védőszemüveggel óvd a szemed és az arcod.

Jó előkészítés és aprólékos munka

Persze nem kell az egész fuga eltávolításában gondolkoznod, mert csak a felső, nem tökéletes réteg kiszedése és kicserélése is megoldást jelent igazán sok gondodra. Elegendő csak pont annyit kiszedegetni lépésről lépésre haladva, amennyi elegendő mélységű lesz majd az új, szép és tiszta fugaréteg berakásához.

A rezgőszerszám túlmelegedését egyszerű csepegtetéssel javasolt megoldani, emiatt az elektromos aljzat mindenképpen legyen ellátva GFCI-védelemmel. A kaparóbetétek segítenek majd akár a sarkokból is kiszedni a fugamaradványokat. Ha mindent beszerzel és alaposan felkészülsz, nem érhetnek majd nagy meglepetések. A csiszolás és pucolás után már csak a burkolat megtisztítása következik. Ha megszáradt, jöhet is a szép új fugaréteg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top