+ Irodalom

A Mátyás király Corvináit leíró kódexet átadnák a lengyelek

mátyás király

Magyarország számára „rendkívül értékes bizonyítéka a Corvin Mátyás király személyéhez kötődő kulturális és nemzeti örökségnek”.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselői törvénytervezetet nyújtottak be arról, hogy Lengyelország átadná Magyarországnak Naldus Naldius firenzei humanista kódexét, amely mű Mátyás király könyvtárának, a Bibliotheca Corvinianának az egyik legfontosabb leírása – közölte szerdán a lengyel sajtó.

A parlament megvitatására váró tervezet szerint átadnák Magyarországnak az „Epistola de laudibus augustae bibliothecae atque libri quatuor versibus scripti eodem argumento ad serenissimum Mathiam Corvinum Panoniae regem” című, a 15. század második felében Naldus Naldius firenzei humanista által készített pergamenkódexet.

A kódex jelenleg a közép-lengyelországi Torun városában működő vajdasági könyvtár tulajdonában van.

A tervezetet Piotr Babinetz, a PiS képviselője jegyzi, aki egyben az alsóház kulturális bizottságának elnöke, valamint a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet tanácsának elnöke is.

A tervezetet azzal indokolták meg, hogy a kódex átadásával Lengyelország kifejezhetné háláját az iránt, hogy Magyarország tavaly februárban átadta II. Zsigmond Ágost lengyel király aranyozott gyermekpáncélját, amelyet a budapesti Nemzeti Múzeum gyűjteményében őriztek.

A magyar történelem és nemzeti identitás számára „rendkívüli értékkel bíró” műtárgy ajándékozása „a magyar nemzet baráti gesztusának viszonzását” jelentené – olvasható a tervezetben. Az előterjesztők megjegyzik: a kódex a lengyelországi gyűjtemények értékes eleme, de „nincs szoros összefüggésben a lengyel történelemmel”, miközben Magyarország számára „rendkívül értékes bizonyítéka a Corvin Mátyás király személyéhez kötődő kulturális és nemzeti örökségnek”.

Az átadási folyamatot a lengyel állami nevében a varsói kormányfői hivatal kabinetfőnöke koordinálná majd a tervezet szerint.

A Holló jegyében című, Monok István szerkesztette, 2004-ben megjelent kötet szerint Naldo Naldi (latinosan: Naldus Naldius) Firenzében készült kódexe Mátyás király budai könyvtára, a Bibliotheca Corviniana történetének egyik legfontosabb forrásának számít, a könyvtár ismertetését és a benne megtalálható fontosabb szerzők versbe foglalt katalógusát tartalmazza. Naldus a Corvina könyvtárosának, Taddeo Ugoletónak beszámolója és jegyzéke alapján írta a munkát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top