+ Film

Pokorny Lia narrációja még a Vadlovak ellését is meseszerűvé tette

Fotó: Badár Balázs

A VADLOVAK – HORTOBÁGYI MESE (12) stábja segíteni tudta a vadlókutató csapat munkáját

A négy éven át készült Vadlovak – Hortobágyi mese a Pentezugi Vadlórezervátumban született kis vadló csikó, Cseppke életének első mozzanatait kíséri végig. A hazai mozikban országosan november 4-től látható, legmodernebb eszközökkel felvett grandiózus természetfilm bemutatja a vadlovak és a körülöttük élő állatok mindennapjait a természet olykor zord viszontagságaival együtt.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságával szoros kapcsolatot ápoló stáb abba a szerencsés helyzetbe került, hogy felvételeikkel viszonozni tudták a vadlókutatók segítségét. Mivel huzamosabb időt kint töltött a lovak között Török Zoltán rendező és operatőre, Jan Henriksson, sikerült olyan eseményeket is megörökíteniük, amelyek előre mozdították az eddigi megfigyeléseket.

„A leghosszabb periódus, amit egy huzamban a terepen töltöttünk, akkor volt, amikor a vadlovak ellését filmeztük. Ez korábban még senkinek sem sikerült, és a kutatók sem látták, hogyan történik”

– meséli a rendező. Ebben a májusi periódusban Török és csapata összesen 16 napon át követte egyfolytában a vadló ménest. Pentezugban töltötték az éjszakákat is, és csak addig hagyták el a helyszínt, amíg az akkumulátorokat töltötték és élelemért mentek. Kitartásuk meghozta gyümölcsét: fantasztikus módon három ellés szem- illetve kameratanúi lehettek.

Török Zoltán: Egyre kevésbé divatos paradicsomként ábrázolni ezt a bolygót

Kerekes Viola vadlókutató is hálás, amiért eljutottak hozzájuk ezek a különleges felvételek:

„Ellést még soha nem látott egyikünk sem. Érdekes volt megfigyelni, milyen hamar lejátszódik az egész”.

Ezen ritka felvételek mellett más olyan helyzet is volt, amikor a kutatók tanulhattak a filmesektől.

„Viszonylag ritkán láttunk olyat, hogy egy kanca nem fogadja el a csikóját, feltételeztük, hogy kevés ilyen esemény van, Zoliék viszont 2 év alatt elég sok ilyen helyzetet figyeltek meg, vagy vettek fel, így rájöttünk, hogy ez sokkal gyakoribb jelenség, mint ahogy azt sejtettük”

– fejti ki Kerekes Viola.

„Sok mindent tanultam a filmből arról, hogy egyéb állatok hogyan élnek a lovak mellett.”

Az egész család számára élvezetes természetfilmet Pokorny Lia narrációja teszi meseszerűvé, illetve a film végén felcsendül Odett dala is, amelyet Szabó Benedek és Tövisházi Ambrus komponált a Vadlovak – Hortobágyi meséhez. A film november 4-én kerül országosan a mozikba.

A vadlovak háremének titkos élete

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top