+ Film

Törvényesen cenzúrázhatják a filmeket Hongkongban

A hongkongi törvényhozás elfogadta szerdán a filmek cenzúrájáról szóló jogszabály olyan értelmű módosítását, miszerint tilos a nemzetbiztonságra veszélyesnek ítélt filmek vetítése – számolt be internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A törvény előírja a hivatalos cenzorok számára, hogy a filmek jóváhagyásával kapcsolatos eljárás során megítéljék az adott produkció nemzetbiztonságra gyakorolt hatását. A Hongkong kormányzatának titkárságát vezető főtitkárnak, John Lee-nek emellett jogában áll majd nemzetbiztonsági megfontolásokra hivatkozva visszavonnia korábban jóváhagyott filmek vetítési engedélyét.

A törvénymódosítás mellett szigorították a szabálysértések esetén kiróható büntetéseket is. Az engedély nélküli filmvetítés miatt akár három évig terjedő szabadságvesztés, és egymillió hongkongi dollár (40,5 millió forint) pénzbírság is kiszabható lesz.

Edward Yau hongkongi kereskedelmi és gazdasági miniszter hangsúlyozta: a törvénytervezet nem akadályozza majd a filmipar normális működését – idézte az SCMP. Yau úgy vélekedett: a legtöbb filmnek nincsenek nemzetbiztonsági vetületei, a törvénytervezet pedig világos szabályokat ír elő a filmipar számára, segítséget nyújtva abban, hogy elkerüljék a határvonalak akaratlan átlépését.

A SCMP beszámolója szerint a filmszakma egyes dolgozói, valamint megfigyelők attól tartanak, hogy a szigorúbb szabályok gátat szabhatnak a kreativitásnak és a véleménynyilvánítás szabadságának.

Júliusban a hongkongi művészetfejlesztési tanács közölte, hogy több mint 700 ezer hongkongi dollárnyi (28 millió forint) támogatást vont vissza egy független filmesek által alapított non-profit szervezettől arra hivatkozva, hogy a csoport által bemutatott filmek „káros hatással” bírnak. Példaként említettek egy dokumentumfilmet (Inside the Red Brick Wall, A pirostéglás falon belül) a 2019-es kormányellenes tüntetések azon eseményéről, amelynek során 13 napon át tartó patthelyzet alakult ki a hongkongi műszaki egyetem kampuszát elfoglaló diáktüntetők és a rendőrség között.

Több ország – köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia – fejezte már ki aggodalmát a hongkongi szabadságjogok visszaszorításával kapcsolatban, miután a városban tavaly júniusban életbe lépett a pekingi kormányzat által Hongkongra szabottan kidolgozott nemzetbiztonsági törvény. A jogszabály tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a külföldi országokkal vagy szervezetekkel történő összejátszást a nemzetbiztonság veszélyeztetésére, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvény jogerőre emelkedése óta számos demokráciapárti szervezet oszlott fel Hongkongban, és az ellenzéki tábor több ismert alakjára szabtak ki börtönbüntetést.

Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagyfokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló városnak az anyaországhoz történő, 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

5 hozzászólás

5 Comments

  1. Gyzoltan szerint:

    „…miszerint tilos a nemzetbiztonságra veszélyesnek ítélt filmek vetítése.”
    Ez érdekes…
    Talán nálunk is elkelne, elkelhetne, azzal a kitétellel, hogy a magyar nemzetbiztonságra veszélyes filmek vetítése legyen tilos!
    Ma, a maradék martalék Magyarországon éppen a magyar-magyar érdek-képviselet az, ami egyre inkább háttérbe szorul, szorítják!

  2. Gyzoltan szerint:

    Ennek az egész kérdéskörnek a kezelését talán a magyar Magyar Nemzetbiztonsági Szolgálat megszervezésével lehetne elkezdeni.., de erre semmi remény, erre biztosan nem kapunk engedélyt gazdáinktól…
    Intő példa az USA esete, melyet simán ledarált, kukoricára térdepeltetett az izraeli, nem is annyira titkos, titkosszolgálat…
    -ne csodálkozzatok, okuljatok, íme egy, több évtizedes helyzetjelentés;
    „Az izraeli titkosszolgálat csápjai elértek az amerikai élet minden területére, nem valami baljós módon, mint ahogyan néha az ellenségei állították, hanem nyugodt, folyamatos formában, ami felölelte az emberekkel való barátkozást, a befolyásolásukat, lobbyk kialakítását és információk gyűjtését.
    Ez a befolyásolás kiterjedt az USA kongresszusára és a szenátusra, a Pentagonra, a védelmi és az elektromos iparra, a kutatólaboratóriumokra és olyan zsidó orientációjú szervezetekre mint a Rágalmazás Elleni Liga, a Zsidó Védelmi Bizottság, Szövetség Izraelért és a Zsidó Filantrópok Föderációja. Ezeknek a testületeknek némelyike fedőszervéül szolgált az információgyűjtésnek és csak kevés olyan kongresszusi bizottság létezik, amelyiknek valamelyik tagja vagy asszisztense ne látná el az izraeli hálózatot fontos anyaggal.”
    -és így tovább…

  3. Gyzoltan szerint:

    Ajjaj! Lesz itt még jaj, azaz Amerikában, hadd el had.., mert, hogy olvasom:
    „Izraelnek még év végéig le kell bombázni Iránt, ha nincs megállapodás”
    -hát ez szörnyű!
    Mi vár a „fiukra”, az ágyútöltelék amerikai fiukra? Újabb háború, most Iránnal?
    Izraelnek, a zsidóknak, sosem okozott aggályt az amerikai élet és vér eltáncolása, amint tették több alkalommal is…
    -de nem szép, hogy leszólom Amerikát, hiszen ez nálunk is hasonlóan történt.., a magyar vér sem volt drága…

  4. Gyzoltan szerint:

    A cenzori tevékenység, minden értelemben, elkerülhetetlen, szükségszerű!
    A gondot az jelenti, hogy kik gyakorolják, és milyen célok érdekében történik…
    Nálunk, a maradék martalék Magyarországon, ez behatárolható, megnevezhető…
    Ez így kissé kétes, hiszen a szigorúan védettekről, a kirekesztő kiváltságosokról kellene értekeznünk, márpedig ez erős cenzorárlás alá esik.., amire éppen magam lehetnék, bejegyzéseim alapján, a cáfolat…
    Nos, a helyzet az, hogy rengeteg törlést, kitiltást, akadályoztatást kaptam az idők folyamán, annak ellenére, hogy nagy figyelemmel igyekszem önkontrollt gyakorolni, és igyekszem visszafogottan fogalmazni, csak finoman érinteni a valós valóságot…

  5. Gyzoltan szerint:

    Az információ maga a hatalom! Akié a „Pegazus”, azé a tényleges hatalom…
    -hát így ugráljatok…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top