+ Interjú

Tóth Viktor: Nincsenek stílusok, csak lélekteljes vagy lélektelen zene van

Kreatív zenész szeretnék lenni, olyan zeneszerző, aki olyasmit ír, ami a lelke töltetéből éppen jön. Azt keresem ezzel, hogy miért is vagyok itt a világon, hogyan tudom ünnepelni a zene szépségét. – Rácz Anna interjúja Tóth Viktorral.

Tóth Viktor és zenésztársai igazi különlegességre készülnek a Müpában Right On! című műsorukkal. Különböző stílusok, hangulatváltások kísérte improvizatív zenéjükkel fogják kormányozni a közönség hajóját szigetről szigetre. A képzeletbeli kormánynál és a fedélzeten is lélekteljes zenét játszó legénység teljesít szolgálatot, akik a jazz dallamaival éppúgy szórakoztatják majd a közönséget mint a hip-hop lendületes és változatos muzsikájával. A koncertről Tóth Viktorral beszélgettünk, akit a magyar jazzélet legsokoldalúbb figurájaként tartanak számon.

Kezdjük rögtön a címmel! Mit üzen ez a közönségnek?

A Right On! a ’60-as évekbeli polgárjogi mozgalmak szabadságharcosainak egymást köszöntő mondata. A zene amit játszunk, az elfogadásról, egymás tiszteletéről, a szabadságról szól. Azt is jelzi a cím, hogy rögtön a maximumon kezdünk majd a helyszínen, a koncert pillanatában születik meg a zenénk, rögtön a lelkünk mélységével és energiáink, figyelmünk legnagyobb tisztaságával ott, abban a pillanatban, amikor felhangzik.

Sokoldalú zenészként tartanak számon. Melyik oldaladat szeretnéd leginkább megmutatni ezen a koncerten?

Nem közelítek tudományos módon sem a zenéhez, sem saját magam elemzéséhez. Próbálok a pillanatban lenni, spontán módon működni, megtenni azt az adott pillanatban, amit meg kell tennem, vagyis az éppen szükséges hangot eljátszani. Azt a szegmensét használni a szívemnek, lelkemnek, tudásomnak, amire éppen akkor szükségem van. Ha az éppen egy fiatal felkarolása vagy egy idősebb zenész segítése, akkor azt teszem. Kreatív zenész szeretnék lenni, olyan zeneszerző, aki olyasmit ír, ami a lelke töltetéből éppen jön. Azt keresem ezzel, hogy miért is vagyok itt a világon, hogyan tudom ünnepelni a zene szépségét.

Milyen hangulat jellemzi az este programját?

Az előbb elmondottak fognak megmutatkozni a koncert hangulatában is. Különböző stílusok, hangulatváltások dominálnak, egymás különböző energiáira reagálva. Imádom a zenét, tulajdonképpen erről szól ez az egész. Az a fontos nekem a zenében, hogy számomra érdekes legyen, az előadók élvezzék elsősorban azt, amit csinálunk. Ha ez így van, és a pillanatban vagyunk, akkor ez át fog jönni a közönség számára is. Ez egy nagyon veszélyes zene, mert nincs bebetonozva a próbák során, hogy valami így vagy úgy lesz, hanem irányok vannak meg koncepciók és energiák, de a próbák során épp azon dolgozunk, hogy mit tudunk majd létrehozni a Müpa közönségének az életünk adott pillanataiból, amelyeket majd ott élünk át közösen. Ettől lesz érdekes ez az egész.

Jól gondolom, hogy improvizációkat hallhat majd a közönség?

Igen, kilencven százalékban. Az én zenémet az jellemzi, hogy kiindulási pontjai vannak, léteznek nagyon komolyan meghatározott részek is, amelyek esetleg követik egymást, de hogy az óceánban hogyan jutunk el egyik szigetről a másikra, az az adott pillanaton múlik. Ezért ez egy nagyon szabad és szórakoztató este lesz.

Különféle műfajok is keverednek. Jazz és hip-hop hogyan fér meg egymás mellett?

Nagyon sok közös vonásuk van, a hip-hop és a modern zenei kultúra, a popzene mind a jazzből táplálkozott, ez mindig is rokon volt a ritmikus groove zenékkel, az afrikai népzenéből és sok más népzenéből is táplálkozik ez a műfaj. Ez a körforgás tehát mindig is létezett. Különböző stílusú kompozíciók fognak elhangzani, nagyon sok irányba fogunk ettől eltérni, vagy éppen ezt a stílust játszani. Egy utazás lesz ez, és mindenki meg fogja találni azt az érzelmi sugárzást, amire szüksége van. Lesznek nyugodt és nagyon energikus, táncolható számok is.

Több saját formációban is játszol. Kik lesznek veled most a színpadon?

Mondhatom azt is, hogy ez világpremier lesz abból a szempontból, hogy ebben a formációban még sosem álltunk színpadra. A dobokon régi barátom, Hodek Dávid fog játszani, aki a Tóth Viktor Tercettnek is oszlopos tagja, és nagyon magas szintű improvizatőr, tizenegy éves kora óta játszunk együtt. Nagy szerencse, hogy időközben lett egy kistestvére, Hodek Áron, aki most tíz éves, tehát ugyanott kezdjük a zenei kapcsolódásunkat vele, mint annak idején Dáviddal. Lassan már jobban ismerik őt a tengerentúlon, mint idehaza. Nyolcezres követő tábora van az Instagramon, a világ legnagyobb basszusgitárosaival barátkozik és közös koncerteket ad. Ott lesznek a magyar jazz vezető alakjai, Szakcsi Lakatos Róbert, szintén régi barátom és az ország talán legjobb jazz zongoristája. Neumann Balázs elektronikus billentyűkön játszik, és a tercettemből pár szám erejéig Orbán György bőgős is közreműködik majd.

Sikerült-e visszazökkenned a járványhelyzet utáni állapotba?

Rengeteg koncertem volt már, de azt érzem, hogy az emberek nagyon nagy része megérezte ezt a járványos időszakot. Nyolc hónapig nem játszhattunk, de nyár elejétől hihetetlenül intenzív turnékon vettem részt. Nagyon sok ország üzenete itt van a szívemben, ami szintén meg fog szólalni. Sűrű ez az időszak, de nagyon klassz.

Hogyan látod a közönséget? Bátran bejönnek már a zárt koncerttermekbe is?

Nagyon változó, országonként más a tendencia. Lengyelországban úgy tűnt, hogy egyáltalán nem foglalkoznak az emberek a járvánnyal, komoly teltház előtt játszottunk. Van, ahol több óvatosságot tapasztalok, nagyon remélem, hogy a Müpában sokan leszünk, és ezt a produkciót és kifejezetten Hodek Áront sokan fogják látni-hallani.

Miért menjünk el erre a koncertre?

Számomra nem léteznek olyan stílusok, hogy jazz, ethno, népzene, metál, klasszikus zene, vagy hip-hop, számomra csak lélekteljes és lélektelen zene van. Mi lélekteljes zenét játszunk, igazi szív zenét, és ezért kell eljönni meghallgatni ezt az előadást.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top