+ Irodalom

Markó Béla román állami kitüntetést kap a magyar nyelvű írott kultúráért

Fotó: Horváth Péter Gyula

Irodalmi és közéleti munkássága elismeréseképpen újabb román állami kitüntetésben részesül Markó Béla költő, író, szerkesztő, politikus, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnöke. Az erről szóló elnöki rendeletet kedden írta alá Klaus Iohannis államfő.

Az elnök a Románia Csillaga érdemrend tiszti fokozatát adományozza Markó Bélának 70. születésnapja alkalmából,

“a magyar nyelvű írott kultúrához való kivételes hozzájárulása, valamint a demokrácia és az etnikumok közötti párbeszéd erősítéséért tett erőfeszítéseinek elismeréseként”

– tudatta honlapján a román elnöki hivatal.

A kézdivásárhelyi születésű, magyar-francia szakos tanári végzettségű Markó Béla több mint negyven verseskötet és számos esszé, publicisztika szerzője, illetve irodalmi díj birtokosa. A rendszerváltás előtt tanárként, szerkesztőként tevékenykedett. Az 1989 decemberében alakult Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 1993-ban választotta elnökévé. Markó Béla több mint 18 éven keresztül vezette az RMDSZ-t, 1990-től 2016-ig volt szenátor, 2004-2007, illetve 2009-2012 között a bukaresti kormány miniszterelnök-helyettese.

Markó Béla 2004-ben már megkapta a legmagasabb szintű román állami kitüntetés lovagi fokozatát és a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét.

Volt elnökét az RMDSZ is felköszöntötte szeptember közepén tartott 15. kongresszusán 70. születésnapja alkalmából.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    Rendkívül fontos a szerves kapcsolattartás az “idegenbe szakadt” magyarsággal, hogy tompítsuk a magyarság ellen elkövetett tudatos, kiszámított terrormerényletet…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top