+ Tudomány

Karikó Katalin kapja a Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését

Karikó Katalin Jeantet-Collen-díj
Keresés a weben

Karikó Katalin magyar biokémikusnak ítélték oda idén a Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését, a Grande Médaille-t.

Az akadémia honlapján olvasható méltatás szerint Karikó Katalin, a BioNTech alelnöke az 1990-es évek óta vezeti az mRNS-sel és annak terápiás felhasználásával kapcsolatos úttörő kutatásokat. Munkája kulcsfontosságú volt a Covid-19 elleni küzdelemben, az új oltási stratégiák kidolgozásában.

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a Grande Médaille elismerést 1997-ben alapította a Francia Tudományos Akadémia. Létrehozásakor az eredeti, 1802-es Lalande-díjat és a Benjamin Valz Alapítvány Díját, illetve további 122 alapítványi elismerést vontak össze.

A Grande Médaille kitüntetést minden évben felváltva ítélik oda az akadémia különböző osztályai által lefedett tudományterületeken munkálkodó francia vagy külföldi tudósnak.

A Francia Tudományos Akadémia legfőbb szempontja, hogy a Grande Médaille ahhoz a tudóshoz kerüljön, aki döntő mértékben járult hozzá a tudomány fejlődéséhez, ráadásul felfedezésének eredetiségével és nemzetközi hatásával iskolát teremtett maga körül, így ösztönözve másokat is kutatómunkára.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    -csak megismételni tudom az eddig írtakat:
    Véleményem, hogy a VIII.kerületben, a Klinikák belső udvarának tekinthető új tér elnevezését Karikó Katalinról kell elnevezni! -ha sportlétesítményeknek lehet élő sportolókról nevet adni…
    Psota Irén szülőháza helyén, a Szigony-Tömő utca sarkán, a teret ékesítő szobor helyezhető el, akár szökőkúttal együtt…
    Mivel a készülő tér a Klinikák szerves részét képezi, kézenfekvő az egészségügyi kapcsolódás!

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top