+ Irodalom

Lázító gyerekkönyvek miatt vették őrizetbe a beszédterapeuták vezetőit

A beszédterapeuták szakszervezetének öt vezetőjét vették őrizetbe Hongkongban csütörtökön azzal a gyanúval, hogy lázító gyerekkönyvek kiadásával és terjesztésével akartak gyűlöletet és erőszakot szítani a kormányzat ellen.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes kiadásában megjelent beszámoló szerint az öt gyanúsított a Hongkongi Beszédterapeuták Általános Szakszervezetének elnöke, elnökhelyettese, titkára, kincstárnoka és egyik bizottsági tagja.

A lap rendőrségi forrásra hivatkozva azt írja, hogy a 2019 novemberében alakult szakszervezet három, gyerekeknek szóló képeskönyvet adott ki, amelyben a hongkongi kormányellenes tüntetéseken elkövetett “gonosztetteket” próbálták szépíteni. A forrás szerint a könyvekben azt a tizenkét szökevényt is dicsőítették, akiket 2020-ban a kínai parti őrség fogott el, amikor megpróbált Tajvanra menekülni a hongkongi igazságszolgáltatás elől.

A szakszervezetet olyan gyerekkönyv-sorozat tette ismertté a szélesebb közvélemény előtt, amelyben egy bárányok lakta falu küzd a betolakodó farkasok ellen. Az egyik könyvben szerepel egy történet tizenkét bárányról, amely megpróbált elszökni az üldöztetés elől, de a farkasok falujában fogságba esett. Egy másik történet arról szól, hogy a bárányoknak maguknak kellett megvédeniük a falut azután, hogy a pásztor távozott. A szakszervezet mesemondó eseményeket is szervezett öt és nyolc év közötti gyerekeknek.

Azzal gyanúsítják az őrizetbe vetteket, hogy “aljas és különösen gonosz” szándékkal  terjesztettek tévhiteket és szítottak gyűlöletet.

A szakszervezethez tartozó bankszámlákon a rendőrség összesen 160 ezer hongkongi dollárt (6,27 millió forint) zárolt.

Nagy Mariann

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top