+ Történelem

Kamu Facebook-posztja buktatta le az amatőr régészt – most mehet a bíróságra

A kunszentmiklósi nyomozók lopás miatt javasolnak vádemelést egy szabadszállási férfi ellen, aki a gyanú szerint megtartotta magának a földben talált régészeti leleteket – közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján.

Az egyik múzeum képviselője 2019 szeptemberében tett feljelentést egy régészeti lelettel kapcsolatban, miután az egyik közösségi portálon rábukkantak egy nagyon jó állapotban lévő, több száz évesnek látszó szablya fényképére.

A szakértők a fotó alapján a harci eszközt a honfoglalás korából származónak gondolták. A képet nyilvánosságra hozó férfi a közösségi oldalon azt állította, hogy a tárgyat egy fémkereső segítségével találta Szabadszállás határában, majd kiásta és hazavitte.

A nyomozók a bejelentés alapján átkutatták a 30 éves szabadszállási férfi házát, mivel minden, az ország területén talált régészeti tárgy állami tulajdon, és a törvény erejénél fogva védelem alatt áll.

A rendőrök nem találták meg a szablyát, kiderült ugyanis, hogy a férfi csupán egy internetről letöltött képet posztolt, és az a tárgy nincs a birtokában. A nyomozók mégsem távoztak üres kézzel: az ingatlanból több, valóban régészeti leletnek minősülő dolog került elő.

A többségében bronzból készült darabokról a szakértői vélemények alapján bebizonyosodott, hogy egy részük a Krisztus előtti XII-XIII. századból, illetve egy áttört, bronz fibula a római korból, azon belül a II-III. századból származik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top