+ Irodalom

Gigantikus könyvtárat adtak át Berlinben – 14 éve építik

Keresés a weben

Befejeződött a német nyelvterület legnagyobb könyv-, dokumentum- és kéziratgyűjteménye, a berlini állami könyvtár (Staatsbibliothek zu Berlin – StaBi) főépületének rekonstrukciója – jelentette pénteken a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság.

A német főváros leghíresebb útján, az Unter den Lindenen álló épület felújítása az újraegyesítés utáni Németország egyik legnagyobb szabású kulturális beruházása.

Mint számos hasonló állami finanszírozású berlini óriásprojekt, ez is több éves késéssel és a tervezettnél jóval drágábban készült el. A 2005-ben elkezdett munkát az első tervek szerint 2012-ben kellett volna befejezni, és a végelszámolásban szereplő 470 millió euró (155 milliárd forint) helyett 326 millió eurót kellett volna költeni rá – emelte ki az RBB.

03.01.2019, berlin, Staatsbibliothek Berlin, geschlossen
© Christian Lohse

Az 1914-ben átadott neobarokk könyvtárépületen most először végeztek teljes körű rekonstrukciót. A csaknem 20 ezer négyzetméteres épület 35 méter magas kupoláját a második világháborúban bombatalálat érte, és súlyos károk keletkeztek a legnagyobb olvasóteremben is. A sérült épületrészeket az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) idején előbb ideiglenesen befedték, majd 1977-ben elbontották.

Az utóbbi csaknem másfél évtizedben az épületet az eredeti állapotában állították helyre, a benne működő könyvtárat pedig modernizálták. Az intézmény végig működött, a könyvtárosok és az olvasók egy nagy építkezés közepette igyekeztek elmélyülni munkájukban.

Staatsbibliothek zu Berlin, Rara-Lesesaal

A felújított könyvtár kulcsait hétfőn adják át egy ünnepségen a beruházást finanszírozó szövetségi kormány kulturális államminiszterének, Monika Grüttersnek. Ezzel azonban még nem tér vissza a csend a falak közé, sok irodát és több olvasótermet is vissza kell még költöztetni az eredeti helyére. Az utolsó munkafázis várhatóan 2020 májusáig tart.

A StaBi a legnagyobb német tudományos könyvtár, jelenlegi szerkezetében az egykori kelet-berlini és a nyugat-berlini szekciók 1992-ben végrehajtott újraegyesítésével jött létre. Több mint 25 millió dokumentumot, könyvet, kéziratot őriz, legnagyobb kincsei közé tartozik az egyik legismertebb klasszikus zenei alkotás, Ludwig van Beethoven 9. szimfóniája és Wolfgang Amadeus Mozart számos operája, köztük A varázsfuvola eredeti partitúrája.

Gigantikus könyvtárat adtak át Berlinben – 14 éve építik
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top