+ Tudomány

A német, az osztrák és a lengyel rektori konferencia felszólította a magyar kormányt

Magyar Tudomány Ünnepe

Közös közleményben adott hangot kedden aggodalmainak a német, az osztrák és a lengyel rektori konferencia a Magyar Tudományos Akadémia átalakításával kapcsolatos jogszabály elfogadása miatt, s egyúttal a módosítás visszavonására szólították fel a kormányt.

A Német Felsőoktatási Rektori Konferencia (HRK), a Lengyel Rektori Konferencia (KRASP) és az osztrák Egyetemi Konferencia (uniko) szerint a szeptemberben hatályba lépő változások veszélyeztetik az akadémia szabadságát és intézményi önállóságát, mert közvetlen kormányzati ellenőrzés alá vonják és megfosztják alapvető működési finanszírozásától az MTA-t.

„Ez sérti az oktatás szabadságának és a tudományos intézmények önrendelkezésének nemzetközileg elfogadott és alkalmazott elveit”

– áll a három intézmény közös nyilatkozatában. A HRK, a KRASP és az uniko szerint emellett a változtatások aláássák a hagyományosan kiváló és nemzetközileg elismert magyarországi tudományos alapokat, s veszélybe sodorják Magyarország erős kutatási partnerségeit Európában és szerte a világban.

„Egy ilyen drasztikus lépés riasztó precedenst teremtene, aláásva a közös európai értékeket”

– szögezi le a három oktatási szervezet.

A német, az osztrák és a lengyel rektori konferencia ezért arra szólítja fel a kormányt, hogy még a hatályba lépés előtt kezdeményezze a módosítás visszavonását, őrizze meg és garantálja a magyar tudományos intézmények és szervezetek önállóságát. A német, lengyel és osztrák egyetemi vezetők szerint sajnálatos, hogy az MTA-val kapcsolatos változtatások előkészítését nem előzte meg alapos egyeztetés az érintettekkel. Támogatják ezért a magyar tudományos élet képviselőit abban, hogy egészséges párbeszéd kezdődhessen a kormányzat, a törvénykezés és a tudományos közösség között.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top