+ Képzőművészet

Zsolnay Júlia dekorterve, egy petróleumlámpa is Pécsre került

MTI/Sóki Tamás

Újabb tíz műtárggyal bővült az immár 717 Zsolnay-porcelánritkaságból álló pécsi Gyugyi-gyűjtemény, amelynek legújabb alkotásait Gyugyi László műgyűjtő-adományozó jelenlétében mutatták be pénteken a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Gyugyi László elhivatottságát, szenvedélyét jelzi, hogy a gyűjtemény évről évre bővül, ritka műtárgyakkal gazdagodik. Pécs polgármestere reményét fejezte ki, hogy a műgyűjtő a továbbiakban is megtiszteli a gyűjteménynek helyet adó Zsolnay Örökségkezelő NKft.-t (ZSÖK) a folyamatos a porcelánritkaságok felkutatásával.

Az új darabok igen változatosak, a Zsolnay-dísztárgyak számos típusa szerepel közöttük: díszedény, dísztál, petróleumlámpa, díszpapagáj, tányér, váza és korsó.

Kiemelendő az új műtárgyak közül a Zsolnay Júlia dekorterve alapján készült angol Messenger gyártmányú petróleumlámpa. Az 58 cm magasságú tárgy Zsolnay alaptestét madárdekor díszíti, tetején cilinder látható.

Nem szerepelt korábban a kiállításon a szív alakú dísztálhoz hasonló darab. Ez 1885-ben készült Zsolnay Júlia dekorterve alapján. Anyaga korongozott, elefántcsontszín alapon festett mázas fehércserép aranybrokát fonddal. A szív alakú tál romantikus hatását erősíti a díszítésben megjelenő virágmotívum.

Gyugyi László műgyűjtő bemutatja legújabb adományának egy darabját, egy Zsolnay-papagájt a pécsi Zsolnay Negyedben tartott sajtótájékoztatón 2019. június 7-én. A Gyugyi-gyűjtemény tíz új műtárggyal bővült, így immár 717 Zsolnay-porcelánritkaságból áll.
MTI/Sóki Tamás

Sikorski Tádé formaterve nyomán 1889-ben készült a különleges alakú „madáredény”. Ennek anyaga kőcserép, melyet többszínű márványszerű eozin máz fed. Nevét madárra emlékeztető formájáról kapta.

A további tárgyakat illetően a Zsolnay-papagáj megjelenését az opak eozinmáz teszi káprázatossá, a Zsolnay desszertes tányért és a virágszálvázát perzsa dekor díszíti. Egy kis korsón színes virágdekor látható, míg a festett, zsugormázas korsót kiemelkedő magyaros dekor teszi különlegessé. A tárgyak között szerepel továbbá egy kék színű, tiger technikával készült zsugormázas váza is.

Az új tárgyak különböző helyekről tértek vissza Pécsre: a „madáredény” Németországban, a petróleumlámpa Angliában, a pakisztáni stílusjegyeket viselő, barna színű zsugormázas korsó Amerikában bukkant fel.

A Zsolnay-gyár aranykorának legszebb darabjait bemutató tárlat 2010-es megnyitása óta immár tucatnyi alkalommal bővült, a nemzetközi szinten is számon tartott gyűjtemény így immár 717 darabból áll.

Pécs 2010-ben a piaci ár feléért, 1,3 millió euróért vásárolta meg Gyugyi Lászlótól a világ legnagyobb Zsolnay-magángyűjteményeként számon tartott, akkor még csaknem hatszáz darabos kollekciót. A nyugdíjas elektromérnök több mint négy évtized alatt hozta létre a kollekciót, amelyet a nagyközönség korábban együtt még sohasem láthatott.

A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay-manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szereplő alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú úgynevezett duplum példány, amelyeket a kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.

Az új tárgyak június közepétől tekinthetők meg a kiállításon.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top