+ Építészet

Závod, a népi építészeti örökség őrzéséért többször díjazott község

a závodi kálvária

A népi építészeti program támogatásával újabb védett épületeket újítanak fel az építészeti örökség őrzéséért többször díjazott Tolna megyei Závodon.

A 300 lakosú, völgységi településen kilenc épület felújítására nyertek el támogatást az ingatlanok tulajdonosai, a munkákat ez év végéig kell befejezni – mondta Szász Gábor, a Závod Értékeiért Közalapítvány elnöke.

Az épületek többsége lakóház, amelyek közül néhányon átfogó rekonstrukciót végeznek, másokon a homlokzatot, nyílászárókat, egy-egy épületrészt újítanak fel – tette hozzá. Az ingatlanok között egy ipari épület, az egykori závodi malom egy cselédlakása is szerepel.

A felújítandó házak az 1800-as évek végétől 1935-ig terjedő időszakban épültek, arculatukat archív fotók segítségével állítják vissza.

Závodra 1718-ban települtek be Fulda környéki svábok, a 18-19. század fordulóján ők alakították ki a község építészeti megjelenését, amelyet a széles ganggal, sok lakószobával rendelkező épületek jellemeznek.

A faluban az 1980-as évektől kezdve fordítottak kiemelt figyelmet az egységes falukép megőrzésére, 2002-től helyi rendelet is védi a tradicionális sváb építészeti értékeket. A védett objektumok listáján jelenleg 91 lakóház, kápolna, feszület szerepel. Az utóbbi évtizedekben a községben álló mintegy 120 épület közül több mint ötvenet állítottak helyre.

Az alapítvány 2010-től háromszor nyújtott – a jelenleginél szerényebb mértékű – támogatást az eredeti arculatot visszaállító felújításokhoz. A községben 2014-ben korabeli módon újra felépítettek egy, a közeli Lengyelen az 1700-as évek végén készült favázas – fachwerk – házat is. A magántulajdonban lévő épület jelenleg bemutató házként helytörténeti kiállításnak ad helyet, és gyorsan népszerűvé vált az iskolák körében.

Závod több elismerésben részesült az örökségvédelemért tett erőfeszítéseiért: 2004-ben Podmaniczky-díjat, 2007-ben örökségvédelmi nívódíjat, 2017-ben az ICOMOS – az UNESCO műemlékvédelmi szervezete – nemzeti bizottságának példaadó műemlékgondozásért díját kapta meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top