+ Irodalom

Elátkozták Seuso ezüst edényeit?

Vannak olyan rejtélyek, melyeket csak az irodalom segítségével tárhatunk fel. Fedina Lídia lehengerlő, izgalmas kalandregénye a valóság talajáról rugaszkodik el. Minden a Seuso-kincsekről.

Fedina Lídia: A Seuso-mozaik – Erdélyi Szalon-IAT, 2019 – 608 oldal, kartonált kötés – ISBN 978-615-0047-07-2

Magyar thriller – ízlelgessük, forgassuk ezt a kifejezést, hiszen viszonylag ritkán kerül a kezünkbe ilyesmi. Főleg ennyire jó minőségben! A Seuso-kincsekről szóló regény biztos kézzel megírt munka, élvezetes olvasmány, mely terjedelmével nem elijeszti, sokkal inkább vonzza az olvasót: a sok oldal sok kalandot ígér. Ráadásul olyan témában, amitől néhány évvel ezelőtt majd’ felrobbant a nyomtatott és online sajtó.

„A családi ezüstnek Magyarországon a helye, kötelességünket teljesítettük, hazahoztuk.” – mondotta a magyar miniszterelnök 2017-ben, s bár a visszaszerzés hátteréről ellentmondó információk láttak napvilágot, osztatlan érdeklődés fogadta az egyedülálló műkincs-együttes hazatértét. Azt, hogy a téma regényíróért kiáltott, nem kell különösebben elemezni: minden megvolt a Seuso-kincs évszázadokon átívelő történetében, ami felcsigázza a kíváncsiságot. Sok adat és tény, s közte sok-sok tudományosan kitölthetetlen „fehér folt”. Történelmi és nemzetközi rejtélyek, titkok és elhallgatások övezték és övezik a mai napig a Seuso-kincset, s bár születtek tudományos igényű munkák az ezüstneműről, a tudósok bizonyos pontokon nem tehetnek többet, minthogy széttárják a kezüket.

A Kiss Ferenc képregény-forgatókönyvéből írt regényt Fedina Lídia erre az alapra építette. Sodró lendületű és magával ragadó történet, mely Pannonia provinciában kezdődik, s napjaink Magyarországán ér véget… bár a hatszáz oldal végén azért azt érezhetjük, hogy nem a történet ért véget, csak a könyv.

A filmszerűen pergő események – talán a címben szereplő „mozaik” is erre utal – mindig a legérdekesebb ponton érnek véget, hogy aztán egy másik történetszálon peregjenek tovább. A római kortól a kiegyezés utánig tartó szünet sem zavaró, hiszen innentől felpörögnek az események, s az hatvan oldalnyi „alapozás” után a regény nagy része az elmúlt kétszáz évben játszódik. Az, hogy a kincs a leírt események mozgatórugójaként szerepel, lehetőséget teremt arra, hogy Fedina Lídia olyan karaktereket teremtsen, akikkel az olvasó együtt tud érezni és gondolkodni. Az pedig, hogy helyet kapnak azok tárgyak is, amelyekről – egyáltalán a létezésükről is – csak halvány feltételezések vannak/lehetnek, még csavarosabbá és izgalmasabbá teszi a történetet.

Az évszázadokon, politikai rendszereken és országokon – sőt. kontinenseken – át bonyolódó műkincsvadászat olyan – vérontással, összeesküvésekkel és hazudságokkal átitatott – történet, mely fölött az olvasóban végig ott motoszkál az érzés:

Lehet, hogy a Seuso-kincseket tényleg megátkozták?

Persze, lehet. Hiszen ez egy regény, s bármennyire is közelről súrolja a valóságot, ezt illik nem elfeledni… A kincseket elrejtette valaki valamikor. Először a IV. században. S hogy pont így történt-e? Így is történhetett!

„– A mocsáron át nem mehetünk kocsival…
– Lóháton megyünk!
– Legalább az esküvői készletünket vigyük magunkkal! – nézett férjére könyörögve Valeria, de Severus megcsóválta a fejét.
– Semmit. Érted? Azonnal indulnunk kell. Septimus alig tudott eljutni ide, Carnuntumot porig rombolták, és Pristát is megtámadták. Flaviát éppen csak kimenekítették.
– Édes Jézusom… – sóhajtotta megtörten az asszony, és miközben gyermeke lecsendesedett, felvillant benne egy gondolat.
– Rejtsük el a pénzünket meg a nászajándékot a közeli dombokon!
Severus egy pillanatig elgondolkodott az ötleten, aztán igazat adott az asszonynak. Az a készlet még hiányosan is nagy érték, ráadásul a pénzüket sem célszerű itt hagyni. A kvádok biztosan kifosztják a birtokot.
– Igazad van szerelmem! Kérlek, rakasd zsákokba, amit akarsz, és máris előreküldöm a Cetius hegyre, aztán megyünk utánuk! Még ma indulnunk kell! Elássuk az értékeinket, aztán majd visszajövünk értük, ha véget ér ez a háború.
…”

Elátkozták Seuso ezüst edényeit?
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top