+ Tudomány

A kormány eltökélt: leszakítja a Tudományos Akadémia intézeteit

Lovász László, az MTA elnöke egy pénteken megjelent interjúban azt mondta, hogy derűlátóbb a kutatóintézetek sorsával kapcsolatban.

A MTA egyik zászlóshajója a Szegedi Biológiai Kutatóközpont.

A kormány a kutatóintézetek működését a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) kívül képzeli el – szögezte le az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteki közleményében.

A kutatóintézetek átalakításával kapcsolatban a kormány álláspontja egy éve változatlan, szerdán az innovációs és technológiai miniszter ennek részleteiről tárgyalt az MTA elnökével. A kormány a kutatóintézetek további működését az Akadémián kívül képzeli el, minden ezzel ellentétes híradás csak kampánylufi – írták a közleményben.

Az online médiában pénteken több cikk is felvetette, hogy esetleg mégis az Akadémiánál maradhat a kutatóhálózat.

Lovász László, az MTA elnöke a valaszonline.hu-n pénteken megjelent interjúban azt mondta, hogy derűlátóbb a kutatóintézetek sorsával kapcsolatban.

Továbbra is amellett érvelünk, hogy ne vegyék el tőlünk az intézeteket… Közvetlenül eddig sem szóltunk bele az intézethálózat irányításába, az új struktúra viszont garantálná, hogy ne is tehessük. A kormány is beleszólást kap az ott folyó kutatási irányok meghatározásába a jövőben. Ez elfogadható kompromisszum a részünkről, s a miniszter részéről is tapasztaltam nyitottságot szerdán

– fogalmazott az MTA elnöke.

Lovász László az Indexnek is optimizmusának adott hangot. „Abban kell bíznunk, hogy a kormány elfogadja az általunk megszavazott megoldást, és a hosszú vitát lezárva végre együtt láthatunk hozzá a munkához” – írta az Indexnek Lovász László.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Anti fidess szerint:

    fideszessel vitatkozni annyi, mint megtanítani az alligátort repülni.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top