+ művészet & politika

Együttműködési szerződést kötött a Művészeti Akadémia és a Bírósági Hivatal

Együttműködési megállapodást kötött hétfőn a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kulturális programok közös megvalósítására.

A megállapodást rögzítő dokumentumot Vashegyi György, az MMA elnöke és Handó Tünde, az OBH elnöke látta el kézjegyével az együttműködés kezdeményezői, Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára és Osztovits András Mihály, a Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) igazgatója jelenlétében.

Az eseményen elhangzott, hogy a megállapodás megkötésének előzménye a MIA klubjában februárban elindult programsorozat, amelyen a magyar kulturális élet kiválóságait – köztük Dresch Mihály szaxofonost, Jankovics Marcell rajzfilmrendezőt, Marton Éva operaénekest, Bogányi Gergely zongoraművészt és Vidnyánszky Attila rendezőt – látják vendégül hétről hétre az MMA szakmai támogatásával.

A hétfőn megkötött megállapodás célja a kiemelkedő kulturális értékek felmutatása, és a magas művészi minőséget képviselő programok további közös megvalósítása.

A dokumentum aláírásakor Handó Tünde megjegyezte: ha a jog és a művészet kapcsolatáról beszélünk, akkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy a jog maga is művészet. Mint kiemelte, a bírói karban megtalálhatók olyan tagok, akik egyszerre voltak művészek és bírók is. Ma is többen vannak, akik festenek, írnak, zenélnek. A bírók számára fontos a művészetekhez való kapcsolódás, ebben nyújt segítséget az MMA azzal, hogy hetente neves színészeket, rendezőket, zeneművészeket mutat be.

Vashegyi György – egyetértve azzal, hogy a jogban mennyi művészet van – azt emelte ki, hogy a művészetben erősen jelen van a törvény. Minden művész addig szabad, amíg saját művészete törvényeinek megfelelően alkot – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy különleges öröm számukra a hosszú távra tervezett együttműködés a két intézmény között.

Az MMA szerint az együttműködési megállapodás megkötése illeszkedik abba a sorba, amelyben a Magyar Művészeti Akadémia – közfeladatának megfelelően – partnerségi viszony kialakítását keresi országos szervezetekkel a kultúra és azon belül a művészet területén. Az MMA korábban együttműködési megállapodást kötött a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulattal, a Helyi Televíziók Országos Egyesületével és a Magyar Bor Akadémiával.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top