+ Életmód

Egy különleges hely Párizsban, ahol mindenki szelfizni akar

Elegük lett egy párizsi utca lakóinak abból, hogy naponta idegenek tucatjai özönlik el a környéket, hogy színesre festett házaikról fotókat készítsenek és töltsenek fel a közösségi oldalakra.

A francia főváros XII. kerületében található a rue Crémieux, amely színesre festett házaival teljesen elüt a környék többi utcájáról. A Gare de Lyon közelében levő macskaköves utca 1993 óta sétálóutca, de csak három évvel ezelőtt fedezték fel az úgynevezett influenszerek, akik közül mindennap tucatnyian érkeznek, hogy lefotózzák a házakat vagy szelfizzenek előttük, és a képeket feltöltsék a közösségi oldalakra.

„A közösségi oldalaknak köszönhetően fedeztem fel ezt az utcát” – mondta a France Info hírrádiónak egy diáklány, Alexandra. – Az influenszerek idejönnek, felteszik az utca nevét, és akkor hirtelen mindenki megindul utánuk ide”.

A rue Crémieux hashtaggel ellátott képek száma már elérte a 30 ezret az Instagramon. Egy másik látogató, Audrey elcsodálkozott azon, hogy a színes házakat lakják.

„Miután ez annyira különleges hely Párizs építészetéhez képest, amelyre egyáltalán nem hasonlít, egy kissé el is felejtjük, hogy itt a hétköznapokban emberek élnek és talán ez az egész zavarja őket”

– mondta a lány a rádióban.

A tudósítás szerint nemcsak turisták látogatják előszeretettel az egyedi sétálóutcát, hanem gyakran forgatnak zenei klipeket vagy reklámokat az ott lakók ablakai alatt.

A helyieknek elege lett abból, hogy a csendes környékből átjáróház lett, ezért létrehoztak egy egyesületet, hogy a döntéshozók is meghallják az elégedetlenek hangját.

„Pokol lett az életünk. Hét közben még elvagyunk, mert a turisták nem zavarnak minket. De hétvégén egyszerre kétszáz ember van az ablakaink alatt. Miközben mi ebédelünk, megállás nélkül szelfiznek az ablakaink alatt”

– mondta Antoine, az egyesület alelnöke a riportban.

„Van, hogy rapperek énekelnek két órán keresztül egy klip forgatásakor, máskor lánybúcsú keretében üvöltöznek fiatal lányok órákon keresztül. Egyszerűen elviselhetetlen”

– tette hozzá Antoine.

Az alelnök mindennap kihúz egy szalagot a kékre festett háza elé, hogy azt senki ne tudja megközelíteni. Az egyesület nevében pedig a helyi önkormányzattól kért segítséget.

„Azt kérjük, hogy legalább hétvégére, hét közben pedig esténként zárják le teljesen az utcát az idegenek elől. Egyes párizsi utcákon már létezik ilyen korlátozás”

– hangsúlyozta.

A XII. kerületi önkormányzat nyárra ígért megoldást, de jelezte: nem egyszerű korlátozni egy köztér vagy utca használatát.

Egy különleges hely Párizsban, ahol mindenki szelfizni akar
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. obsitos szerint:

    Demokrácia :
    A lakók szabadon költözhetnek, a látogatók szabadon közlekedhetnek.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top