+ vallás

Bíborosok: Szervezett hálózat áll az egyház visszaélései mögött

Az egyházat érő vádakról beszélt Ferenc pápa a kiskorúak védelméről a Vatikánban csütörtökön kezdődő püspöki tanácskozás előtt, miközben a papok általi szexuális visszaélések áldozatai a pápai államnál tartottak tiltakozó demonstrációt.

Ferenc pápa a szerdai általános audiencia előtt, egy olaszországi zarándokcsoport számára rögtönzött beszédében kijelentette: az egyháznak tagjai közt akadnak

“bűnösök, mégpedig néha nagy bűnösök is, de nem lehet az egész életet az egyház vádolására fordítani. A mai világban divattá vált az egyház rágalmakkal történő elpusztítása”.

Ferenc pápa személyesen nyitja meg csütörtökön a kiskorúak védelmére meghirdetett püspöki találkozót a különböző országok püspöki konferenciái vezetőinek részvételével.

Alessandro Gisotti szentszéki szóvivő közölte, hogy a találkozó szervezőbizottsága találkozott a papok elkövette visszaélések 12 áldozatával, férfiakkal és nőkkel. A Vatikán nem közölte, mely országokból származnak. Számos áldozatot képviselő szervezet tagja is Rómába érkezett: nem kaptak meghívást a vasárnapig tartó püspöki találkozóra, de szavukat kívánják hallatni.

A papi visszaélés áldozatait 22 országban képviselő Ending Cleargy Abuse szervezet tagjai a vatikáni audienciaterem közelében tartottak tiltakozó demonstrációt, ahova nem engedték be őket. Szóvivőjük Peter Isely úgy nyilatkozott, zéró toleranciát várnak Ferenc pápától. Azt akarjuk, hogy a visszaéléseket elkövető papokat “kergessék el” az egyházból, az őket fedező bíborosokkal és püspökökkel együtt, a lemondásuk nem elegendő  – jelentette ki Peter Isely.

Nyílt levélben fordult a püspöki konferenciák elnökeihez Raymond Leo Burke amerikai és Walter Brandmüller német bíboros. Szerintük a kiskorúakkal szembeni visszaélések az egyházon belüli “szélesebb válság” részei, amelyben problémát jelent az “elterjedt” homoszexualitás is. E mögött “szervezett hálózat áll, amely cinkos elhallgatással nyújt védelmet” az egyház meleg tagjainak – írta a két bíboros.

Burke és Brandmüller azon bíborosok közt szerepelt, akik a családról tartott 2016-os püspöki szinódus után kétségeiket (dubia) fejezték ki Ferenc pápa egyházi tanításaival kapcsolatban.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

 1. Mahir Kara

  2019-02-23 - 06:23

  1. Saját Aforizmáim:
  Az eszme, a vallás a leghatékonyabb fegyver a közösség vagyonának elrablásához.
  2. Az eszme a hatalom bűnrészese, szolgálója, haszonélvezője!
  3. A politika és a lottó csak a működtetőknek jövedelmez.
  4. Ha eszmét tukmálnak az eszedre, szorítsd a kezed a zsebedre!
  5. A legtisztább ügynek is vannak mosdatlan harcosai.
  6. A szennyes mundér becsületét védik a leghevesebben!
  7. Ki bűzben él, ideges, ha szellőztetnek!
  8. Jó szándék a rosszakarat takarója is.
  9. Legfőbb vezérlő az önérdek, és a haszonlesés.
  10. „Szolgálni akarok”, hogy lopni, azt mégse mondhatja.
  11. A halotti csendet a szúnyogdöngés is zavarja.
  12. Gazemberek tagadják a tisztességes szándék létezését is! — Ők tudják!
  13. A sötétség reszket a Szentjános bogártól is!
  14. Kacsakezű szentnek is maga felé hajlik a keze!
  15. Szamarak közt öszvér, marhák között ökör a főnök!
  16.A profitéhség felfalja a világot.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top