+ Képzőművészet

Törvényes fizetőeszközt bocsátott ki az MNB Munkácsy 175. születésnapjára

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója előtt emlékérmékkel tiszteleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB): a tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérméket hivatalosan az MNB ügyvezető igazgatója bocsátotta ki szerdán a debreceni Déri múzeum Munkácsy termében.

Hergár Eszter a Krisztus-trilógia három alkotása – a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce Homo – előtt tartott rendezvényen elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank emlékéremmel, törvényes fizetőeszköz kibocsátásával hívja fel a figyelmet a magyar festészet egyik legkiemelkedőbb alakjára. A ügyvezető igazgató kiemelte: az emlékérmék elsődleges célja az ismeretterjesztés és a megemlékezés.

MTI/Czeglédi Zsolt

Utalt rá, hogy az 5-5 ezer példányban kibocsátott érmék első oldalán az MNB Értéktár programja keretében magyar állami tulajdonba került Krisztus Pilátus előtt című kép egy jelenete látható, az érme hátlapja pedig a festőművész arcképét ábrázolja. Az emlékpénzeket Kereszthury Gábor tervezte.

Angi János, a Déri múzeum igazgatója arra emlékeztetett, hogy 1930-ban, amikor megnyílt a múzeum, már látható volt a trilógia egyik darabja, az Ecce Homo azon a helyen, ahol ma is van; a ma már Munkácsy nevét viselő termet kifejezetten a kép elhelyezésére építették.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top