+ Irodalom

Megfejtették a világ legjobb csapatainak titkát

Sam Walker amerikai újságíró összeválogatta sporttörténelem 16 legjobb csapatát, és arra a következtetésre jutott, hogy egy közös sajátosságuk van: a csapatkapitány személye és személyisége. A Legendás kapitányok kötet számos érdekes sportfilozófiai kérdést vet fel, de ha csak izgalmas sztorikat akarunk olvasni a sportpályák és öltözők világából, azt is találunk benne bőven.

Sam Walker:  Legendás kapitányok – A sporttörténelem sikereinek titka [The Captain Class – The Hidden Force That Creates the World’s Greatest Teams]– Partvonal Kiadó, 2018 – 352 oldal, kartonált kötés – ISBN 9786155783388

Hogy mi állhat egy csapat sporttörténelmi teljesítményének hátterében, az egy sokismeretlenes egyenlet. A klubok szurkolói erre a kérdésre valószínűleg nemes egyszerűséggel rávágná: „nyilván azért, mert olyan jók voltak”.

A The Wall Street Journal amerikai újságírója és több sportkönyv szerzője, Sam Walker azonban nem elégedett meg ezzel a válasszal, jóval mélyebbre ásott. Több éves kutatómunkába kezdett: saját, szigorú szempontrendszere alapján, sporttörténelmi korszakokat figyelembe véve választotta ki a világ eddigi legjobb 16 csapatát, legyen szó fociról, kosárlabdáról, baseballról, röplabdáról, jégkorongról vagy bármely más csapatsportról. Az elemzés során arra a következtetésre jutott, hogy a siker kulcsa a csapatkapitányok személyében, személyiségében és társaikra gyakorolt hatásában keresendő.

De vajon mitől olyan különlegesek és milyen közös tulajdonságok jellemzik őket? Mi volt a titka Puskás Ferencnek, Carles Puyolnak, Tim Duncannek, Hilderaldo Bellininek, Jérôme Fernandeznek, Bill Russellnek?  Sam Walker a Legendás kapitányok – A sporttörténelem sikereinek titka című könyvében járja körül a kérdést statisztikák, elemzések, interjúk, hírek, beszámolók és személyes élmények felidézésével.

A 352 oldalas kötet novemberben jelent meg a Partvonal kiadónál Etédi Péter fordításában. A Legendás kapitányok olyan alapos, tudományos igényű írás, akár egy szakdolgozat, ám a szerző olvasóbarát módon tálalja okfejtéseit. Mindjárt a könyv elején felidézi az Aranycsapat 6:3-as győzelmét, majd elkezdi elemezni Puskásékat, kitérve arra is, ki milyen mezszámot viselt és milyen taktikai hadrendben állt fel a válogatott.

Ó Kapitány, kapitányom!

A Sam Walker által kiválasztott 16 korszakos csapatban, azaz a Díszpáholyában olyan alakulatok kaptak helyet, mint például a Boston Celtics kosárlabdacsapata, a brazil labdarúgó-válogatott, a Szovjetunió 1980 és 1984 közti jégkorong-válogatottja, Franciaország férfi kézilabda-válogatottja, az Aranycsapat, vagy a 2008 és 2013 közt tizenöt nagy trófeát nyerő Barcelona.

Sam Walker, ha volt lehetősége, meg is szólaltatta a díszpáholy csapatkapitányait és társaikat: felidézi például, milyen vezetőnek tartották a Barcelonában Carles Puyol-t, és miként gondoskodott róla a spanyol hátvéd, hogy csapattársai figyelme egy percre se lankadjon a pályán. Az interjúk, idézetek és a kapitányok karrierjében sorsdöntő mérkőzések felidézése mellett Sam Walker egy sor tudományos tanulmányt is felhoz példaként, hogy alátámassza feltevését: szociológiai, pszichológiai szempontból is vizsgálja, hogy milyen a jó vezető.

Bár egy-egy sporttörténelmi sikerkorszak után az adott csapat legeredményesebb sztárjátékosait és az edzőt/menedzsert szokás dicsérni, ám Sam Walker kötete ügyesen rávilágít, mekkora hatással tud lenni társaira a pályán egy jó csapatkapitány, akinek nem is kell feltétlenül világklasszisnak lennie.  A Legendás kapitányok számos érdekes sportfilozófiai kérdést vet fel, de ha csak izgalmas sztorikat akarunk olvasni a sportpályák és öltözők világából, azt is találunk benne bőven.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top