+ Színház

Fájdalmas döntést hozott a Rózsavölgyi Szalon

Fotó: a Rózsavölgyi szalon fb-oldala
Keresés a weben

2019. január elsejével megszűnik a TAO, amelynek segítségével idáig bárki, társasági adójával támogathatta a színházakat, előadóművészettel foglalkozó intézményeket. A TAO jelentős összeg minden intézmény működésében, ezért programok maradhatnak el, jegyárak emelkedhetnek, és ami a legrosszabb, színházak, alkotóközösségek szűnhetnek meg Magyarországon. Maradnak a működést támogató pályázatok, amelyeknek többsége nem normatív alapú, a szubjektív döntések rendszere pedig nem biztosítja a megfelelő szakmaiságot. A Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője, Zimányi Zsófia, ebben a helyzetben tette közzé a szalon közleményét, amit szöveghűen közlünk:

FÁJDALMAS DÖNTÉSEK, SZOLIDARITÁS, KONSTRUKTÍV EGYÜTTMŰKÖDÉS – A Rózsavölgyi Szalon közleménye

Kedves Nézőink, Barátaink!
Nehéz egy ilyen levelet megfogalmazni, hiszen a kényszer és a bizonytalanság diktálja. De fájdalmas döntésekre kényszerült a Rózsavölgyi Szalon – a színházakat is érintő finanszírozási bizonytalanság miatt.
Talán értesültek arról, hogy 2019. január 1-jétől megszűnik az előadóművészeti szervezeteknek utalható tao (társasági adó), amely révén a magánszféra eddig rendkívül komoly támogatáshoz juttatta a magyar kultúrát. Többek között zenekarok, táncművészeti csoportok, színházak működését segítették ily módon. Köztük a Rózsavölgyi Szalont is. A tao-támogatás jelentős bevételi forrásunk volt, majdnem a fele a költségvetésünknek. Ez nem lesz. Ugyanakkor a jelenlegi jegyárakkal és pályázatokon elnyert forrásokból nem tudjuk zökkenőmentesen működtetni a Szalont.
A színházi közösségünk – nézőink és művészeink – iránti felelősség morálisan és szakmailag is kötelez minket. Nem tervezhetünk a bizonytalanságra, ígéretekre, jóslatokra. Nem lehet azt mondanunk, vágjunk bele mégiscsak, aztán lesz, ami lesz. Így nem képes működni egyetlen intézmény sem. S mivel még nem tudjuk, lesz-e, s ha igen, milyen feltételekkel bármilyen más támogatási forrás a kieső tao miatt, arra kényszerülünk, hogy 2019. január 1-jétől körülbelül 20 %-kal megemeljük a jegyek árát. Sajnos a jelenlegi helyzet rákényszerít minket arra is, hogy lemondjuk a februárra tervezett bemutatónkat, amelynek címe: Amivel meg kell küzdenünk. Nem lesz rá fedezet a színház költségvetéséből.
Most ezekkel a fájdalmas döntésekkel kell megküzdenünk. Köszönjük a megértésüket, és azt is, hogy velünk maradnak!
Egyúttal szeretnénk szolidaritásunkat kifejezni minden olyan művészeti szervezettel, amely most ugyancsak rendkívül nehéz helyzetbe kerül. Jelezzük azt is: a Rózsavölgyi Szalon kész konstruktív javaslataival részt venni minden olyan egyeztetésen, diskurzuson, amely a közös megoldásra törekszik, hogy miként lehet újragondolni az előadóművészeti szféra finanszírozási rendszerét.
Valaki azt mondta nekünk, az egységesség jele az, hogy ha valahol fáj, máshol is fáj. Nekünk ez most eléggé fáj.
Elnézésüket kérjük.

Zimányi Zsófia
művészeti vezető – Rózsavölgyi Szalon

Fájdalmas döntést hozott a Rózsavölgyi Szalon
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top