+ Életmód

56-szor büntették meg, 800 ezer forinttal tartozik a MÁV-nak

Olyan is előfordult már, hogy egy adós veterán autóját foglalták le a nagy összegű adósság fejében.

Öt év alatt – 2013 és 2018 között – mintegy ötmilliárd forintnyi kárt okoztak a jegy nélkül utazók a MÁV-Startnak – közölte a vasúttársaság pénteken.

A követelések összesen mintegy 90 ezer bliccelőhöz, szabályszegőhöz tartoznak, közülük 54 ezer adósnak csak egy tartozása van a társaság felé.

A legmagasabb tartozás 800 ezer forint, amit egyetlen utas halmozott fel, aki 56 alkalommal utazott jegy nélkül, ennyiszer bírságolták meg emiatt.

A bírságot kapott bliccelők a nagyobb problémákat, a felesleges többletköltségeket kerülhetik el azzal, ha tartozásukat mihamarabb rendezik. Ehhez a vasúttársaság segítségét is kérhetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak, ha szeretnék rendezni tartozásukat.

A fizetést megtagadók esetében azonban a bírósági végrehajtók a jövedelemből tilthatják le a vasúttársaságnak járó összeget, míg az adósság nem rendeződik. Rosszabb esetben a bliccelő ingatlanjára vethetnek ki végrehajtási jogot. Olyan is előfordult már, hogy egy adós veterán autóját foglalták le a nagy összegű adósság fejében.

A vasúttársaság a 2007 és 2012 között kiszabott büntetéseket tavaly értékesítette egy követelésbehajtó cégnek – tették hozzá.

A bliccelők száma egyébként folyamatosan csökken: míg 2016-ban 45 ezer, addig  2017-ben már csak 36 ezer nem fizető részére állítottak ki büntetést a jegyvizsgálók. A bliccelés különösen a budapesti elővárosi vonalakra jellemző, ezért itt gyakoribbak a fokozott ellenőrzések – írták.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Pál Magdolna

    2018-09-28 - 17:51

    Nagyon sokan okosabban csinálják. Megveszik a jegyet, kerülik a kalauzt és amikor visszaérnek a kiindulási állomásra visszatéríttetik a jegyük árát. Az utazásuk pár forintból megvan és ez ma Magyarországon teljesen hivatalos, ráadásul nem is bliccelnek, hiszen jegyük van. Ezt naponta több százan űzik.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top