+ Képzőművészet

A japán földrengés emlékműve lebeg III. Fülöp lovas szobra felett

Azért viseli a Madrid 1.8 nevet az alkotás, mert 1.8 mikrroszekundummal változtatta meg a Föld forgási idejét.

Keresés a weben

Szeizmikus hullámokat idéző, több méter magasban lebegő, hatalmas installáció állít emléket a 2011-es japán földrengésnek Madrid egyik központi terén, a Plaza Mayoron.

A tér közepén, III. Fülöp lovas szobra felett kifeszített alkotás 44 méter hosszú, 35 méter széles, nagy szilárdságú nejlonzsinórokból álló háló, amely a kék és a piros különböző árnyalataiban pompázik, és a különleges világítástechnikának köszönhetően színe állandóan változik.

Janet Echelman amerikai művész installációja a Madrid 1.8 nevet viseli, ami arra utal, hogy a hét évvel ezelőtti természeti katasztrófa a tudósok szerint ennyi mikroszekundummal módosított a Föld forgási idején.

A földrengés és az azt követő szökőár következtében 11 ezer ember vesztette életét, további 17 ezer ember pedig eltűnt. Az anyagi kár elérte a 16-25 milliárd jent (37,5-58,6 milliárd forint).

Az alkotást a világ több országában bemutatták már, például Kínában, Nagy-Britanniában és Olaszországban is, de minden helyszínen más színekkel.

Madridban február 19-ig látható a belvárosi köztéren, amely 400 éves évfordulója alkalmából tavaly óta számtalan művészeti alkotásnak ad helyet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top