+ Zene

Baráti Kristóffal és Gilbert Vargával koncertezik a Pannon Filharmonikusok

Szergej Prokofjev, Samuel Barber és John Adams műveit tűzi műsorra február 22-én a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok zenekar. A koncert szólistája Baráti Kristóf hegedűművész, az együttest Gilbert Varga vezényli.

Keresés a weben

A Kontinenseken át című koncerten a PFZ képzeletbeli utazásra invitálja a hallgatóságot: „nemcsak a kontinensek között, de az időben is útra kellhet a közönség”.

Az estet az amerikai John Adams mintegy 20 éve bemutatott, „a BBC Promson is hatalmas sikert arató” rövid darabja, a Short Ride in a Fast Machine nyitja, műsorra kerül az ugyancsak amerikai komponista, Samuel Barber hegedűversenye is.

„Barber hegedűversenye méltatlanul ritkán hallható, nemcsak a magyar, de a külföldi pódiumokon is”

– idézte az összegzés Baráti Kristófot, aki szerint a mű líraisága, természetes légzése és hatásossága adja meg számára annak alaphangulatát.

A koncert Szergej Prokofjev talán legnépszerűbb alkotásának, a Rómeó és Júlia című balett két szvitjével zárul.

Az est dirigense az 1952-es születésű Gilbert Varga a legendás hegedűművész-karmester, Varga Tibor (1921-2003) fia. Pályáját szintén hegedűsként kezdte, egy baleset azonban kettétörte az ígéretes szólistakarrierjét. Így került a karmesteri pulpitusra, hogy aztán az egyik legváltozatosabb karriert fussa be a nagy amerikai zenekaroktól a Philharmonia Hungaricán át egészen Tajvanig, ahol jelenleg is zeneigazgató. A karmester a tavalyi évadban is dirigálta a pécsi zenekart és várhatóan jövőre ismét visszatér a Pannon Filharmonikusokhoz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top