+ művészet & politika

Cseh Tamás jogutódjai nem adják tovább a nevét az NKA zenei programjához

cseh tamás

Az MTI ezt persze szépen becsomagolva tálalta, amely szerint az NKA vezetői azon lamentáltak, hogy szűkítsék-e a programot a névadó szellemi örökségéhez igazodva. Hát nem szűkítik, mert nem kapták meg a névhasználati jogot, amit, az évi több milliárdból gazdálkodó NKA egy forint ellenszolgáltatás nélkül volt képes eddig használni.

Az MTI ezt persze szépen becsomagolva tálalta, amely szerint az NKA vezetői azon lamentáltak, hogy szűkítsék-e a programot a névadó szellemi örökségéhez igazodva. Hát nem szűkítik, mert nem kapták meg a névhasználati jogot, amit, az évi több milliárdból gazdálkodó NKA egy forint ellenszolgáltatás nélkül volt képes eddig használni, ezzel is rendkívüli módon megtisztelve Cseh Tamás emlékét. Hát, így lesz nálunk Cseh Tamás zenei örökségéből nemzeti érzelmekre hangolt Hangfoglaló program.

És a hivatalos közlemény:

Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Programként (röviden Hangfoglaló Program) működik tovább a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja.

Hálánkat és köszönetünket fejezzük ki Cseh Tamás családjának, amiért indulása óta támogatták a programot és mindenféle ellenszolgáltatás nélkül engedélyezték a név használatát, amivel a századvég hazai zenei kultúrájának meghatározó művészére, egy korszak idoljára emlékezhettünk

– közölte az NKA Igazgatósága szerdán az MTI-vel.

Mint az NKA közleménye hangsúlyozza, az NKA Cseh Tamás Programja 2014. május 12-én indult, az azóta eltelt három évben a CSTP komoly támogatást nyújtott az induló zenekaroknak, a fővárosi és a vidéki kluboknak, a könnyűzenei örökség megőrzésének, a zenei menedzsment oktatásnak, illetve a vidéki tehetségkutatóknak.

A kommüniké kiemeli: a CSTP messze túlnőtte azokat a kereteket és célokat, amelyeket annak idején meghatároztak.

Hónapok óta zajlik az a szakmai beszélgetés, amelynek témája a program jövője: szűkítsük-e a támogatást a program névadójának szellemi, művészi öröksége, illetve egyfajta zenei stílus irányába, vagy nyissuk szélesebbre a kapukat és műfajoktól, irányzatoktól függetlenül karoljuk fel a fiatal tehetségeket.

Az egyeztetések eredményeként az NKA vezetése és a programot működtető kollégium tagjai a program nevének változtatása mellett döntöttek, a jövőben Hangfoglaló Programként viszik tovább azokat a projekteket, amelyek eddig a Cseh Tamás Programhoz kapcsolódtak. Hozzátették: azt szeretnénk, ha a névváltás újabb lendületet adna a támogatási rendszernek és ezen keresztül a hazai könnyűzenének.

A 2017. október 6. előtt született döntések nyomán megvalósuló pályázatok és programok továbbra is a régi néven futnak tovább. Az új pályázatokat már a Hangfoglaló Program keretében hirdetjük meg, amelynek első hivatalos eseményét október 26-án tartjuk az A38 hajón, ahol kihirdetjük az Induló Előadói Alprogram és a Klubtámogató Alprogram nyerteseit. Eddig az időpontig a közérdekű közlemények és információk a továbbiakban is a már jól ismert felületeken érhetőek el

– áll a közleményben.

A hvg.hu a múlt héten arról írt, hogy a Cseh család a névhasználati jogra kötött megállapodás lejártával nem hosszabbítja meg az Emberi Erőforrások Minisztériumával kötött szerződést.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top