+ Ajánló

Nyomozás egy rózsaszín lajtorja után

A létra régóta ismert motívuma a művészeti alkotásoknak, lehet jól elemezni mindenféle utalást, amit sejtetni enged. Ezen a létrán csak meghökkeni lehet. Mi a fenét keres ez itt? (Cseh Borbála válaszkeresése)

Cseh Borbála: Lajtorja

Egy szoborról jutott eszembe… Ha bárkiben ismerős érzést ébresztene, az nem a véletlen műve. Kortárs szobor.

Rigában, a Daugava partján, éppen szemben a Dómmal, egy rózsaszínű fém létra mered ferdén ég felé. A folyónak mindig a másik partja tűnik magasabbnak, mint ahol az ember éppen tartózkodik.

(… tanulj, fijam, úgy állod meg a helyedet az életben, le kell tenni valamit az asztalra, anélkül nem lehet…tisztesség és tudás…ez az, ami ér valamit az életben, ennek alapján becsülnek meg, fijam…)

A létra régóta ismert motívuma a művészeti alkotásoknak, lehet jól elemezni mindenféle utalást, amit sejtetni enged. Ezen a létrán csak meghökkeni lehet. Mi a fenét keres ez itt? Egyáltalán, mi ez?

Készült már belőle telefon-előlap, leértékelve árulják a neten. Van 10 USADollárért letölthető ügynökségi fotó, elég silány. Turisták ritkán járnak arra, kevés hobbifotó készül. Kár volna ilyesmivel tölteni a rövid időt, ami egy ilyen kirándulásra jut.

(… nekem ne nyüszörögj, nincs miért, gondolj szegény apádra, mit szenvedett a háborúban, szinte gyerek volt még, és hajtották, mint a barmot, de túlélte, a Kálmán bácsi is hazajött az Isonzótól, rokkantan, nekünk se maradt semmink, egy csoda, hogy élünk, aki panaszkodik, attól el kell venni, aki örvendezik, annak adni kell, fijam…)

Ott van az a létra. Készült már belőle telefon-előlap, leértékelve árulják a neten. Van 10 USADollárért letölthető ügynökségi fotó, elég silány. Turisták ritkán járnak arra, kevés hobbifotó készül. Kár volna ilyesmivel tölteni a rövid időt, ami egy ilyen kirándulásra jut. Az óvárosra is alig jut idő csütörtöktől keddig, az olcsó repülőjárathoz ajánlott olcsó panziótól is messze esik. A jobb hotelek másfelé szerveznek kirándulást azoknak, akik azokban időznek, kényelmes kisbusszal, de akár romantikus lovaskocsival, vagy limuzinnal is körbeviszik azokat, akiknek ilyesmire van igényük.

(… ha tésztát főzöl, fijam, amikor leszűröd, a sűrűjét tedd félre a leveshez. amikor már kiürül a lekvárosüveg, abba főzd bele a teát, nem vész kárba a jó lekvár egy cseppje sem és a teának is finom íze lesz… ma már nem élünk olyan világot, hogy megnyakaljuk az inget, de ki ne dobd, varrjál belőle kisvánkosnak huzatot, a gombokat pedig tedd el… meg a zacskókat is, meg a spárgát, meg tanuld meg a cipődet megsarkalni, egy vagyont spórolsz vele… legyen szemed mindenre, így lehet megfogni a pénzt… )

Kerestem a létra-szobor alkotójának a nevét mindenütt. Aztán elmaradt, de nem felejtettem el.[…]

A létra-szobor nyomozás alkotója utáni nyomozás további menetét elolvashatod
ezen a linken. Kattints!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top