+ művészet & politika

A magyar állam Szatmárnémetiben épített orvos- és művészlakásokat

2015-ben közel 90 millió forinttal, 2016-ban pedig további 30 millió forinttal járultunk hozzá az erdélyi orvos- és művészlakások építéséhez.

A magyar állam támogatásával felépített orvos- és művészlakásokat adott át hétfőn Szatmárnémetiben az erdélyi Studium-Prospero Alapítvány.

Az alapítvány által felépített és berendezett 560 négyzetméteres beépített területű ingatlanban három kétszobás és három egyszobás lakást ajánlanak fel olyan fiatal magyar orvosoknak, színészeknek, zenészeknek, akik a szatmárnémeti egészségügyi, illetve kulturális intézményekben vállalnak munkát.

2015-ben közel 90 millió forinttal, 2016-ban pedig további 30 millió forinttal járultunk hozzá az erdélyi orvos- és művészlakások építéséhez. A sepsiszentgyörgyi, majd szatmárnémeti lakások után Csíkszeredában nyílik lehetőség hasonló lakások építésére. Ezek a lakások nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az általánossá vált elvándorlás körülményei között is maradjanak magyar orvosok az erdélyi városokban, ahol nagy szükség van rájuk.

A lakhatási támogatás két évre pályázható, egyszeri meghosszabbítással.

A pályázáshoz szükséges dokumentumok:

• felvételi kérelem (kitöltött formanyomtatvány, amely letölthető a http://www.studium.ro/projektjeink/solsz/ oldalról)
• munkahelyi igazolás
• kézzel írt indoklás az alapítvány kuratóriumának címezve, amiben szerepel, hogy miért van szükség a lakástámogatásra, milyen távlati tervei vannak.
• önéletrajz
• személyi igazolvány másolata
• bizonylat az utolsó két havi fizetésről
• a pályázó házastársának/élettársának/más családtagjának (akivel beköltözne) személyi igazolvány másolata és önéletrajza

A pályázás határideje 2017 augusztus 25, 15:30. A pályázati iratcsomót kérjük hozzák be személyesen, küldjék el postán vagy futárszolgálattal a Studium-Prospero Alapítvány Központi Hivatalba (540066 Marosvásárhely, Gen. Gheorghe Avramescu utca, 11. szám). Érdeklődni az office@studium.ro e-mail címen és a 0730-627.439 telefonszámon lehet.

A pályázatokat benyújthatják azok a szakvizsga előtt álló rezidens orvosok is, akik a közelgő szakvizsgájukat követően állással rendelkeznek Szatmárnémeti bármelyik állami egészségügyi intézményében, vagy családorovosként fognak dolgozni Szatmárnémetiben vagy valamelyik környező faluban.

Vass Levente RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Studium-Prospero Alapítvány elnöke elmondta, a most átadott lakások mellett egy hetedik kétszobás lakást is vásárolt az alapítvány a város központjában. A szatmárnémeti magyar közösség dönti majd el, hogy kik költözhetnek az átadott orvos- és művészlakásokba.

Az orvosként politizáló Vass Levente szerint az egyetemi városokban, amilyen például Marosvásárhely biztosított az orvosutánpótlás, de a Szatmárnémetihez hasonló városok számára az elszármazott szakemberek hazacsalogatása a tét. Megjegyezte: a marosvásárhelyi kórházakban 350 magyar rezidens orvos dolgozik, akik közül 23-an Szatmárnémetiben, heten pedig a Szatmár megyei Tasnádon végezték középiskolai tanulmányaikat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top