+ Zene

Kultikus zenekarok és a fiatal generáció legjobbjai a Hey, June!-on

A nyár kezdetét hosszú évek óta két tábor ünnepli a Müpában. A wagneriánusok és a könnyűzene rajongói. Utóbbiak a Hey, June! koncertjein, amelyek között idén minden generáció megtalálhatja kedvenceit. Június 7. és 20. között.

A nyár kezdetét hosszú évek óta két tábor ünnepli a Müpában. A wagneriánusok és a könnyűzene rajongói. Utóbbiak a Hey, June! koncertjein, amelyek között idén minden generáció megtalálhatja kedvenceit. Június 7. és 20. között ugyanis színpadra lép a nyolcvanas évek elejei magyar újhullám két kultikus zenekara, az Európa Kiadó és a KFT, a Red Hot Chili Peppers tagjait  is a Duna-partra csábító The Qualitons, valamint két fiatal, női dalszerző-előadó: Jónás Vera és Szeder.

A Hey, June! egyidős a Müpával, így idén már tizenharmadik alkalommal zárják az évadot és köszöntik a nyarat rendhagyó koncertekkel a magyar könnyűzenei élet meghatározó zenekarai és előadói. A sorozatot június 7-én a mára harminchat éve létező, ám az év elején jelentős megújuláson áteső Európa Kiadó nyitja. A Menyhárt Jenő énekes-gitáros vezette  együttes különféle korszakaiban más és más felállásokban működött, és számos narratívaváltáson is átesett, azonban sosem vesztette el egyedi stílusát és független szellemiségét. 2013-ban hosszú alkotót szünet után tértek vissza az Annak is kell című lemezzel.

Aztán az egész anyag tovább alakult, újabb számok is születtek, és mindez mostanra állt össze egy tartalmilag és formailag érettebb, koherensebb anyaggá. Ez hallható a …Valahol lenni… albumon

– mesélte a 2016 végén megjelent legújabb albumukról Menyhárt Jenő.  A lemezbemutató turnén ráadásul már új tagok mutatkoztak be a színpadon: gitáron a Kistehénből is ismert Bujdosó János,  billentyűkön Kámán András, míg basszusgitáron Tóth „Spenót” János, aki a nyolcvanas években már játszott az Európa Kiadóban. A zenekar történetének első müpás fellépését Víg Mihály vendégszereplése teszi még emlékezetesebbé.

Francia sanzonfledolgozásokat játszó akusztikus duettjével és a Reggeli dallal ismerte meg a szakma és a közönség  még 2014-ben Szeder-Szabó Krisztinát. Formációja 2016-ra kibővült, s a Tácolj velem élet című második album szövegei személyesebbek és humorosan szókimondóak, hangzása pedig – többek közt az elektromos gitárnak köszönhetően – vagányabb és bátrabb lett. Szeder június 9-én a Fesztivál Színházban a francia varieték hangulatát felidéző koncertjén bábosokkal és vonósnégyessel kiegészülve mutatja be eddigi két lemezének legkedvesebb dalait.

Európai szinten is elismert funkos, jazzes beatpopzenekarként mutatkozott be 2010-ben egy német kiadónál a The Qualitons, majd 2012 végén átalakultak, s még beatrockosabbra vették a hangzást. A hatvanas évek zenéi által inspirált muzsikájuk igazi unikumnak számít nemcsak itthon, hanem külföldön is, nem véletlen tehát, hogy tavaly még a Red Hot Chilli Peppers tagjai is megjelentek egyik koncertjükön. Június 14-én a Hey, June!-on régebbi funkslágereiket fúvósokkal és dobokkal kiegészülve, míg pszichedelikusabb rockdalaikat izgalmas, effektezett hangzásvilágban szólaltatják meg. Emellett ezen az estén az improvizációnak és a vetítésnek is kiemelt szerepe lesz.

Június 19-én a Müpában búcsúzik el a húszas éveitől Jónás Vera. A mindig pörgő énekesnő személyes hangvételű dalaival mára megkerülhetettlenné vált a hazai könnyűzenei életben. A Jónás Vera Experiment legfrissebb albuma, a Tiger, now! megjelenése óta sorra gyűjti az elismeréseket: már egy Junior Artisjus-díj, valamint Fonogram- és „Az év dala” jelölések is sorakoznak a képzeletbeli polcon. Idén januárban felléptek Európa legnagyobb showcase fesztiválján, az Eurosonic-Norderslaagon Groningenben, azt megelőzően pedig a Skye&Ross from Morcheeba előzenekara voltak, nemrégiben pedig a Nagy-Szín-Pad Tehetségmutató döntőjéig meneteltek. A Müpában új dalokkal  várják a Tigriseket, azaz közönségüket, miközben a színpadon körülöttük gyakorlatilag minden vetítőfelületté változik majd.

A Hey, June! zárásaként június 20-án, tíz év után lép újra a Müpa színpadára a 80-as évekbeli magyar újhullám emblematikus zenekara, a KFT. A kizárólag erre az estére összeállított Globe elnevezésű programban a slágerek mellett átdolgozások és ritkán játszott dalok is felcsendülnek majd. Az együttestől megszokott hangzást ezúttal világzenei hatásokkal tarkítják, hiszen Magyarországon élő külföldi zenészek csatlakoznak a zenekarhoz: a négyoktávos hangterjedelmű kínai koloratúrszoprán, Zhang Yu (Carolyn), a virtuóz görög kanunjátékos és zeneszerző Sofia Labropoulou, és a marokkói gnawazenész, Saïd Tichiti.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top