+ Természet

A világ legkisebb majmait láthatod mostantól Szegeden!

Apró termetük miatt a törpe selyemmajmokra jóval több ragadozó veszélyes, mint a nagyobb karmosmajmokra – a Szegedi Vadasparkban természetesen védett közegben él a család.

Törpe selyemmajmok (Cebuella pygmaea) születtek a Szegedi Vadasparkban, a két kölyköt már a látogatók is megfigyelhetik az állatkert trópusi házában – mondta el az örömhírt Veprik Róbert igazgató.

A törpe selyemmajmok nemcsak a Szegedi Vadaspark, hanem a világ legkisebb majmai, a kifejlett egyedek is mindössze 120 gramm súlyúak.

Az elmúlt évtizedekben a karmosmajmok gondozásában komoly szakmai tapasztalatot fölhalmozó állatkertben kiváló körülményeket biztosítanak a törpe selyemmajmoknak, így rendszeresen két-két aprósággal bővül a csapat. A gondos szülőknek és a segítőkész idősebb testvéreknek köszönhetően szépen fel is szoktak cseperedni a kölykök.

A piciny főemlősök nappal aktívak, a középső és alsó lombkorona szinten élnek, 2-15 tagú csoportokban. A csapatban mindig csak a rangelső nőstény hoz világra utódokat, rendszerint ikreket. A vemhesség ideje 140 nap, a két szülés között öt-hét hónap telik el, így a törpe selyemmajmok az év minden időszakában szaporodhatnak.

Apró termetük miatt a törpe selyemmajmokra jóval több ragadozó veszélyes, mint a nagyobb karmosmajmokra – a Szegedi Vadasparkban természetesen védett közegben él a család.

Ellenük nem csak a fürgeségükre hagyatkoznak, hanem a rejtőzködésre is. A rokonaikhoz képest szokatlanul lassan, kimérten mozognak az ágakon, hogy ne keltsenek feltűnést, és csak akkor gyorsulnak fel, ha a menekülniük kell.

Bár a kicsinyeiket az apjuk és idősebb testvérek hordozzák, ahogy ez a többi karmosmajomnál is megszokott, pár hetes korukban már sokszor rejtik el őket egy-egy védett helyen.

Elsősorban fák nedveivel táplálkoznak, de gyümölcsöket és kisebb állatokat is szívesen fogyasztanak.

A törpe selyemmajmok természetvédelmi helyzete nem kritikus, viszonylag jól alkalmazkodtak az emberi tevékenységek által megváltozott életkörülményekhez. Az Amazonas medencéjében élő majomfaj helyzete azonban – a vadászat és a vadbefogás miatt – romlik.

 

2 hozzászólás

2 Comments

  1. kismillio szerint:

    Orbán is közöttük van,?

    • Dinkainka szerint:

      A magyar Parlamentben a világ legnagyobb disznói vannak, de nincs már élő közvetítés, mert szégyellősek lettek!

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top