+ Képzőművészet

Bagettkóstolóval és tarottjósdával nyílik a Salvador Dalí-kiállítás

A megnyitó napján Dalí-bajusszal vagy -álarcban várják a kiállításra érkezőket. A kellékeket a látogatók a bejáratnál kapják meg.

Keresés a weben

Salvador Dalí műveiből nyílik kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban szombaton. A tárlat középpontjában az a száz színes fametszet áll, amelyet a katalán szürrealista művész Dante Isteni színjátékához készített illusztrációként.

Boros Katalin, a kiállítás szervezője elmondta, hogy Thomas Emmerling német származású magángyűjtő mintegy kétszáz képe látható a kiállításon. Hozzátette, hogy Dalí szerette az arisztokratikus életformát, ezért esett a választás a barokk kastélyra.

Szerepelnek a kiállításon Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger című művéhez, valamint a Le Tricorne című spanyol balladához készült Dalí-illusztrációk.

Boros Katalin beszélt arról is, hogy a termekben található kockákon Dalí-idézetek olvashatók majd, melyek hűen tükrözik a művész ellentmondásos személyiségét.

A megnyitó napján a festőművész szokásait is szeretnénk bemutatni a látogatóknak, így rengeteg bagettel készülnek a szervezők, ez a művész egyik kedvenc étele volt, amit szinte mindig magánál hordott.

A megnyitó érdekes színfoltjának ígérkezik, hogy a Dalí szakácskönyvében szereplő bagettfeltétet is meg lehet majd kóstolni.

A kiállításon látható tarotkártya-sorozatot felesége, Gala kedvéréért készítette a művész, ennek apropóján szombaton kora délutánig a vállalkozó kedvű látogatókat várja kártyajóslással egy jósnő – fejtette ki Boros Katalin.

Dalí által írt opera szól majd a kiállítótérben és a Dalí-parfümöket is megismerhetik a látogatók.

A megnyitó napján Dalí-bajusszal vagy -álarcban várják a kiállításra érkezőket, melyeket a látogatók a bejáratnál megkapnak.

Dalí egyik híressé vált mondása így hangzik:

Mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem.

A Welcome into my brain (Üdvözöllek az agyamban) című kiállítás október 31-éig látható. Salvador Dalí (1904-1989) alkotói stílusát a kubizmus, a dadaizmus és a szürrealizmus jellemezték.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. obsitos szerint:

    A címben helytelen a jóskártya neve : a TAROT kártya helyes.
    A cikkben már jól írták, de akkor meg logikátlan, vagy nem volt biztos a dolgában senki sem.
    A másik játék neve TAROKK, de az “csak” szórakoztató.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top