+ Irodalom

Dylan átveszi a Nobelt, de tovább csökönyösködik

Dylan ez alkalommal sem tartja meg a díj előfeltételeként elvárt, úgynevezett Nobel-beszédet.

Bob Dylan végül átveszi az irodalmi Nobel-díját ezen a hétvégén Stockholmban, európai turnéjának első állomásán – jelentette be szerdán Sara Danius, a díjat odaítélő Svéd Akadémia állandó titkára.

A találkozóra az akadémia tagjaival az énekes-dalszerző stockholmi koncertjei alkalmából kerül sor szombaton vagy vasárnap. A ceremóniát szűk és zárt körben, a sajtó kizárásával tartják Dylan kérésére.

Sara Danius szerint Dylan ez alkalommal nem tartja meg a díj előfeltételeként elvárt, úgynevezett Nobel-beszédet.

Az akadémiánál arra számítanak, hogy később egy videofelvételen küldi majd el előadását.

Ilyen legutóbb 2013-ban fordult elő, amikor Alice Munro 82 éves kanadai író törékeny egészségi állapotára tekintettel nem vállalta az atlanti átkelést.

A Nobel-díj előírásai szerint aki nem veszi át díját december 10-én Stockholmban, annak hat hónapon belül kell megtartania előadását a méltatásában megjelölt témában, nem feltétlenül a svéd fővárosban.

Bob Dylan már korábban bejelentette, hogy április elején a svéd fővárosban koncertezik, de mindeddig nem árulta el, hogy ekkor átveszi-e a Nobel-oklevelet és -medált.

A zenész elsején és másodikán lép fel Stockholmban, majd 9-én Lundban.

Más elfoglaltságára hivatkozva a zenész nem vett részt személyesen a Nobel-gálán, az Egyesült Államok svédországi nagykövete útján köszönte meg a rangos elismerést.

Bob Dylan, aki az első zenész az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjeinek sorában, a zsűri indoklása szerint új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top