+ Színház

A színházi világnap üzenete: A színház a másik embert jelenti!

Isabelle Huppert francia színésznő üzenetét olvassák fel az idei színházi világnapon, hétfőn az előadások előtt a színházakban. Lássuk, mit írt!

Isabelle Huppert francia színésznő üzenetét olvassák fel az idei színházi világnapon, hétfőn az előadások előtt a színházakban. Az ünnep alkalmából a MASZK Országos Színészegyesület április 4-én, kedden tartja meg hagyományos jótékonysági gálaestjét és díjátadóját a Budapesti Operettszínházban.

Az 55. színházi világnapon a színházakban az előadások előtt Magyarországon is felolvassák a világnapi üzenetet. A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) minden évben a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a művészek és a közönség számára. Legelőször Jean Cocteau szövege hangzott el több mint húsz ország színpadain. Az idén Isabelle Huppert világszerte elismert színésznő fogalmazta meg gondolatait.

Isabelle Huppert üzenetében arról ír, hogy a színház mindig újjászületik. A színházi konvenciókat újra és újra le kell rombolni, mert a színház csak így maradhat eleven. A színház gazdag, átível téren és időn, a kortárs művek az elmúlt századok alkotásaiból is inspirálódnak, ha egy klasszikus színdarabot napjainkban mutatnak be, az mai és modern lesz.

Felidézi, hogy 1964-ben a színházi világnap alkalmából Laurence Olivier bejelentette, hogy egy századig tartó harc után végre megnyílik Angliában a Nemzeti Színház, amely szándékai szerint nemzetközivé válik, repertoárjában mindenképp. Tudta jól, hogy Shakespeare mindenkié, az egész világé.

A színésznő a világnapi üzenetben arról is szólt, hogy a színház erős, mindent túlél, háborút, cenzúrát, pénzhiányt.

Elég egy üres tér és a színész. Vagy színésznő. Mit csinál, mit mond? A közönség figyeli, és soha ne feledjük, közönség nélkül nincs színház. Egyetlen néző közönség. De azért ne legyen túl sok üres szék a nézőtéren

– írta a művész.

Franciaországban nemsokára választások lesznek, így azt javaslom a bennünket kormányozni vágyóknak, figyeljenek arra, hogy a színház milyen fontos és hasznos. Ne legyen boszorkányüldözés!

Huppert számára a színház a másik embert jelenti, a dialógust, a gyűlölet hiányát. Hisz a közösségben, a nézők és a színészek barátságában, azoknak az együttműködésében, akiket a színház összehoz.

Isabelle Huppert szerint a színház védelmez és menedéket nyújt.

Hiszem, hogy szeret minket.. ahogy mi is szeretjük őt

– írja, felidézve, hogy emlékszik egy öreg ügyelőre, aki mielőtt felment a függöny, minden este a kulisszák mögött női hangot imitálva mondta:

Helyet a színháznak!

A világnap alkalmából számos színház várja programokkal a közönséget. Ezen a napon kezdődik a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban a kortárs magyar drámákat felvonultató 11. Deszka fesztivál, amelyen 26 előadás látható.

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház Heltai Jenő drámáját, a Tündérlaki lányokat mutatja be. A veszprémi Kabóca Bábszínház Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnika című meséjéből készült bemutatóval ünnepel.

Több erdélyi színház is megünnepli a színház világnapját, amelynek alkalmából egyebek mellett Kovács András Ferenc tart költői estet, de felolvasószínház és számos rendhagyó rendezvény is lesz. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata hétfőn és kedden gazdag programmal várja a közönséget. A Kolozsvári Állami Magyar Színház március 24. és 28. között ünnepli a világnapot, a rendezvénysorozat pénteken a Rosmersholm című előadás bemutatójával kezdődött. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház egész napos programsorozattal készül. A nagyváradi Szigligeti Színház kiállítással és felolvasószínházzal várja a nézőket. Csíkszeredában improvizációs estet tartanak a Csíki Játékszín színészei, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház közönségét rendhagyó programokkal várják.

A budapesti Játékszín bemutatóval és kulisszajárással készül a világnapra: Szakonyi Károly Két nő (és valaki) című komédiáját felolvasószínházi formában adják elő.

Vasárnap este a világnap alkalmából az Ország Lili életmű-kiállítás ihlette LILITh – fekete hold című előadást láthatják az érdeklődők a Magyar Nemzeti Galéria kupolacsarnokában: a Gergye Krisztián Társulat performansza a művész előtt tiszteleg tánccal, bábbal, árnyakkal.

Már hagyománnyá vált, hogy a MASZK Országos Színészegyesület a színházi világnap alkalmából jótékonysági gálát rendez. A “Színház az egész.” címmel meghirdetett estnek idén is a Budapesti Operettszínház ad otthont.

Az április 4-i gálán a hazai színházi élet sokszínűségét visszatükrözve a színházi világ kiemelkedő művészei különböző műfajokat képviselnek majd, az operettszínház külön műsorblokkal készül, ismert prózai művek részletei, megzenésített versek és musicalslágerek hangzanak el.

A gálán szakmai díjakat is átadnak, köztük a Gobbi Hilda-életműdíjat és a pályakezdőknek odaítélhető Soós Imre-díjat, az ITI Magyar Központjának elismerését, a Hevesi Sándor-díjat, valamint a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum-díját, amely az idei évtől Gedeon József, a szervezet tavaly elhunyt alapító elnöke nevét viseli.

A gálaestet már 17. éve rendezik meg a világnap alkalmából, bevételéből a rászoruló színészeket és az Ódry Árpád Művészotthont támogatják.

A színházi világnapot az ITI közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top