+ Zene

Leesik az áll, amikor rápendít a Húrok Királynője

A 23 éves egyetemista kislemezén kiderül, vajon számít-e, hogy férfi vagy nő kezében jut főszerephez a basszusgitár.

Itthon még mindig sokan meglepődnek Muck Éva hangszerválasztásán. A 23 éves egyetemista első albumán dolgozik. A minőségi, könnyen befogadható zenében felfedezhető a jazz, a pop, a hip-hop, a drum ’n bass és a funk hatása is.

Nincs olyan, hogy férfi vagy női hangszer, és nem számít, hogy kisebb a kezem vagy az, hogy milyen a külsőm. Csak az számít, hogy a basszusgitár kilép a háttérből és kísérőhangszerből főszereplővé válik

– mondja Éva online kislemeze, a Born Free megjelenése alkalmából, ami előfutára az első igazi albumnak.

Muck Éva két évvel ezelőtt nyerte meg a Queen of Strings (Húrok Királynője) című nemzetközi versenyt, amit gitáros és basszusgitáros nőknek hirdettek meg. A fiatal lányt a kategóriájában 900 versenyző közül választotta meg a világ legjobbjának a szakmai zsűri, amelynek tagja volt például Prince egykori női basszusgitárosa, Nik West.

Ez a verseny óriási szakmai elismerés volt, hiszen a legnagyobb példaképeimtől kaptam pozitív visszajelzést. Önbizalmat és bátorságot adott ahhoz, hogy a saját szerzeményeimmel is kiálljak a színpadra. Érdekes viszont, hogy itthon sokan még ma is elkerekedett szemmel néznek rám, ha kiderül, hogy lány létemre basszusgitározom.

Muck Éva zenészcsaládba született, szülei Muck Ferenc szaxofonos és Király Éva énekesnő.

Amikor a családba megérkeztek a hármas ikrek – Éva és két fiútestvére –, egyértelmű volt, hogy megszerettetik velük a zenét, miközben féltették is őket a szakmától.

Éva klasszikus zongorát tanult, hirtelen ötlettől vezérelve váltott a basszusgitárra. Mestere az ország egyik legelismertebb basszusgitárosa, Szappanos György.

 

Magyar lány lett a világ legjobb basszusgitárosa – videó

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top