+ Ajánló

Titkos, forradalmi társaság alakult Teheránban

Már többen meghaltak, papok, gazdag emberek, és egyszerű munkások is.

A XX. század története – 1902 – magyar sajtódokumentumok alapján

1902. március, Ausztria Egy bécsi férfi, hogy eltartsa népes családját, belépett a csatornajáró céhbe. Az volt a munkája, hogy a kijelölt csatornaszakaszokon összeszedte a lehullott értékeket, pénzt, ékszert és ócskavasat. Csakhogy egyik kézzel a céhnek, a másikkal a saját zsebére dolgozott. A házkutatáson harminc gyűrűt foglaltak le nála. A sok gyerek miatt még arra sem hivatkozhatott, hogy ez a harmincadik házassága.

március, Oroszország Egy moszkovit paraszt díszesen kiöltözött, mert aznap volt náluk a leányvásár. Előbb ő tárgyalt az ügyféllel, alkudozott, s csak utána mutatta be a portékát. Délelőtt még 200-300 rubelt kért érte, de ebéd után alkonyatra már 20-30 rubellel is megelégedett volna. Arra gondolni se mert, hogy még ingyen se kell a feleségére hasonlító leány.

április, Kongó Félholt állapotban feküdt az öreg a háncsfonatos ágyon. A viskó előtt egy fehér asszony magyarázta a gyerekeknek, hogy az esik ilyen álomkórba, aki vastagnyakú tyúkot eszik, tehát nem szabad vastagnyakú tyúkot enni. A gyerekek úgy tettek, mint akik hallgatnak a szóra, pedig másra se tudtak figyelni, mint a haldokló nyitott szájára.

április, Görögország Egy ifjú tíz évvel ezelőtt indult útnak szerencsét próbálni, a jegyese pedig otthon várt reá, amíg meg nem halt. A fiú csak visszatérve értesült a halálhírről, ám a család úgy döntött, hozzáadják a kisebbik lányukat. A fiú elfogadta az ajánlatot, de azt már csak az esküvő után mondta el, hogy tíz év ide vagy oda, nem sikerült meggazdagodnia.

április, Hawaii-szigetek Egy halász, a szokásokkal ellentétben, kivitte a feleségét is a halászatra. Az asszony a csónak végében ült, nem csinálhatott semmit, csak nézte a férje munkáját. Este otthon aztán megkérdezte az asszony, hogy mire volt jó ez az egész, ha nem segíthetett. Tudod, mondta a halász, odakint sokszor gondolok rád, tudni akartam, milyen, amikor velem vagy.

május, Svájc Winterthur utcáin sétált egy álmodozó férfi, mikor a vele szemben andalgó leányba ütközött. Hogy a lány össze ne törje magát a földön, a férfi magához ölelte. Ám a lány szépsége egy szempillantás alatt rabul ejtette, s élve a helyzettel, azonmód szájon csókolta. A lány szülei bírósághoz fordultak, amely pénzbírságot szabott ki a bemutatkozás nélkül csókolózó férfira.

május, Irán Teherán utcáin arról mesélt egy férfi, hogy titkos forradalmi társaság alakult valamelyik éjjel, melynek programja abból áll, hogy egy ismeretlen méreggel elpusztítják az útjukba kerülő embert. A mérget vízbe és édes italokba keverik. A férfi úgy tudta, már többen meghaltak, papok, gazdag emberek, és egyszerű munkások is. A hallgatóság zúgolódni kezdett, s azon törték a fejüket, útjában állnak-e valakinek.

***

A címlapon Antoin Sevruguin (1830-1933) fotója egy perzsa nőről készült 1901-ben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top