+ Életmód

Egy héten belül véget vetünk a rablóromantikának

Stockholm rendőrfőkapitánya sajtónyilatkozatot diktált a titkárnőnek…

A XX. század története – 1901 – magyar sajtódokumentumok alapján

1901.november, Amerika New York egyik utcáján egy fura kis autó futott végig, nem túl gyorsan, de annál nagyobb biztonsággal. A sofőr figyelmét nem csak a vezetés, de egy kisebb műszer is lekötötte, amely az akkumulátor töltését jelezte, ugyanis az autó árammal működött. Egyetlen töltéssel 70 angol mérföldet tett meg, s mikor kiszállt a kocsiból, biztosra vette, hogy az elektromos autózásnak ez még csak a kezdete.

november, Belgium Idős asszony feküdt a ravatalon, s ameddig a szem ellátott, mindent csipke borított. Csipkemamának becézték, mert tanulmányokban foglalta össze minden idők legnagyobb tudását a csipkéről. A gyászolók között ott állt egy kislány is, aki az anyja fülébe súgta. Anya, ezt jól jegyezd meg, ha meghalok, én is ilyen temetést szeretnék.

december, Chile Hajnalodott, egy férfi állt az emeleti ablak előtt, a háta mögött összepakolt poggyászok, ládák és iratok. Nagykövet úr, mondta a titkára, nem mehetnék én is magával? Nem, fiam, csak engem hívott vissza az argentin kormány, te még maradsz, mint a diplomácia utolsó bástyája. A titkár a csupasz falakat nézte, és arra gondolt, miféle bástya az, amelyik akkor is fönnáll, ha már minden odavan.

december, Svédország Stockholm főkapitánya sajtónyilatkozatot diktált a titkárnőnek, ám percek óta szótlanul járkált. Nem találta a szót, a pontos kifejezést a külvárosban elszaporodott, fényes nappal álarcban elkövetett rablásokra. Mi ez, kérem, fordult a titkárnőhöz. Hát, szerintem, romantika. Akkor írja, egy héten belül véget vetünk a rablóromantikának.

december, Románia A nagyváradi Fekete Sas épületében ült össze a népgyűlés, ahol a polgári egyenlőség és szabadság képviselői azt indítványozták, hogy szigorúbban, tűzzel-vassal lépjenek föl a párbajok ellen. Hótól terhes felhők gyűltek az égen, rossz időt jósoltak a karácsonyi párbajokra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top