+ Média

Rosszat írtak az ausztrál kapitányról, megrohamozta a szerkesztőséget

Kedvesem, írta egy dublini katona a gyertyafényben, nem tudom, mi lesz a következő napokban, ezért most gyorsan írom, hogy jól vagyok, nem történt semmi bajom, mert a távolból vigyázol rám. Most megyek, mert fél óra múlva kezdődik a zendülés, nem szeretnék lemaradni róla, átvesszük a parancsnokságot. A levelet, majd holnap délelőtt föladom.

A XX. század története – 1901 – magyar sajtódokumentumok alapján

április, Spanyolország A hideg levegő váratlanul csapott le a hegyekben, egy pamplonai pásztor a közeli barlangban keresett menedéket. Éppen csak elaludt, mikor mocorgásra ébredt, s a bejáratnál hatalmas nőstény medvét pillantott meg. Az állat leheveredett a férfi mellé, majd megszoptatta bocsait. A pásztor reggelig mozdulni sem mert, csak mikor tisztán látta a beszűrődő fényben, hogy hálótársai alszanak.

április, Japán Különös betegség pusztította az emberek haját. Az orvosok megkezdték a kutatást, de nem jutottak eredményre. Az ollókat és fésűket precízen fertőtlenítették, ezzel együtt csökkent a fodrászhoz járók száma, és föltűntek az utcán a házilag készített, furcsa frizurák. Hogy mielőbb használható információkhoz jussanak a kórral kapcsolatban, Tokióban már a rendőrség is figyelte a borbélyüzleteket.

április Franciaország Éjfél elmúlt, az asszony tehetetlenül hallgatta a fia fulladozó köhögését. Aztán rászánta magát, és fölhívta az orvost. Nos, asszonyom, mondta az orvos, tartsa a telefont a fia szája elé, hogy beleköhöghessen a kagylóba. A fiú köhögött, az orvos hosszan hallgatott. Nos, doktor úr? Szerintem, mondta a férfi, ez nem kruppos köhögés, úgyhogy feküdjenek le szépen, és aludjanak, én is ezt fogom csinálni.

május, Dél-Afrika Kellemesen sütött a korareggeli nap, a Dél-Afrikában háborúzó ausztrál csapatok kapitánya a reggelinél olvasta a helyi napilapot. A lap a vezércikkben az emberiség söpredékének nevezte az ausztrál csapatot. A kapitány megette a reggelijét, majd megostromolták a szerkesztőséget, és összetörték a berendezést.

május, Románia A tengeri kikötőnél nyíló alagútban kannákkal fölszerelt férfiak osontak előre. Mikor elérték a gőzmalmot, föllopakodtak a harmadik emeletre, majd szétlocsolták a benzint. Egy másik gőzmalom tulajdonosa bérelte fel őket, és mindent precízen előkészített, egy apróságot mégis kihagyott. Hogy gyufát is vigyenek magukkal.

május Olaszország A hajnalig tartó dorbézolás után nem tértek nyugovóra a nemes urak, mert a király bejelentését várták, amelyben új lovagrendet alapít. A király a vasárnapot tartotta legmegfelelőbb alkalomnak. Ezt a lovagrendet, mondta, azok fogják kapni, akik kiveszik a részüket az ország mindennapos építéséből. A dorbézolók kábultan vigyorogtak, nagyot építettek az éjszaka is. A neve pedig, mondta a király, már kitalálhatták, a munka lovagrendje.

június, Kanada Kedvesem, írta egy dublini katona a gyertyafényben, nem tudom, mi lesz a következő napokban, ezért most gyorsan írom, hogy jól vagyok, nem történt semmi bajom, mert a távolból vigyázol rám. Most megyek, mert fél óra múlva kezdődik a zendülés, nem szeretnék lemaradni róla, átvesszük a parancsnokságot. A levelet, majd holnap délelőtt föladom.

június, Malajzia-Ausztria Erős vaskalitkában emelték hajóra a nőstény rinocéroszt, melyet a schönbrunni állatkert vásárolt a szigetvilágban. Az utazáshoz nem szokott állat testét hiába melegítették tucatnyi hőpalackkal, mégis meghűlt a ketrecben, és már enni sem volt hajlandó. Az állatkertben aztán influenzát is kapott, s úgy volt, hogy nem éli meg a hónap végét, mikor a derék állatorvosok remek kúrát eszeltek ki számára. Reggel és este 5-6 liter kamillatea, délben pedig több liter jóféle vörösbor.

június, Marokkó Hatalmas ünnepség volt az udvarban, szólt a zene és ropogtak a tűzijátékok, miközben a szultán egy fekete lepel alatt fotografált. Sokan nem tudták mire vélni a berendezést, ezért hosszasan lapozgatták a szent könyveket, s amikor a szultán az ünnepség közepén biciklire pattant, már biztosra vették, hogy a kettő közül legalább az egyiket tiltja a vallásuk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top